5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İlk ürünler borsada

İZMİR'DE İLK ÜRÜN COŞKUSU

İzmir Ticaret Borsası (İTB) geleneksel ilk kuru üzüm ve kuru incir satışını törenle gerçekleştirdi. İlk kuru üzümü Manisa Salihli Bağcılar'dan Hava Karabıyık verirken, ilk kuru inciri ise Aydın Buharkent'ten Mehmet Bulat verdi. İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal'ın da katıldığı törende sembolik olarak satılan 100 kiloluk kuru üzüm ve kuru incirin kilosu açık artırma ile bu yıl 70 Türk lirası ile Ege İhracatçılar Birliği'nin oldu.

Karaburun Sultaniye cinsi üzüm üretiminin Karaburun Yarımadasında yeniden canlandırılması projesini tanıtmak amacıyla tesis edilen örnek bağın ilk ürününü paylaştıklarını dile getiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli; "2007'de başlayan proje ile Karaburun Eğlenhoca köyünde unutulmaya yüz tutan Karaburun Sultaniye üzümü organik olarak üretmek, üretilen üzüme pazar imkanı yaratmak, Eğlenhoca ve çevre köylerde bu üzümün üretimini özendirmek hedeflenmiştir" dedi.

Proje kapsamında Karaburun Eğlenhoca köyünde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Eğlenhoca köy tüzel kişiliği işbirliğinde Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen tüplü fidanlar ve sağlanan destek ile yaklaşık 2.5 dönüm bir bağın tesis edildiği belirtildi.

Türk tarımının önemli bir bölgesinde bulunduklarını dile getiren İzmir Valisi Cahit Kıraç; "İhracat kaleminde yüzde 15 incir ve üzüm yer alıyor. İncir ve üzüm kutsal bir meyvedir. Bu ürünlere kimsenin ilgi duymaması mümkün değil. Tarım İl Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında ihtiyaç duyulan araç ve desteği vermektedir. Biz suyu bol bir ülkede yaşamıyoruz. O yüzden damla sulama tekniğine önem vermekteyiz. Damla sulama projelerine de destek vereceğiz. Satış fiyatlarının geçen yılın altında kalmadığı da görülüyor" dedi.

ÇİFTÇİYE ATEŞ YAKMAYIN UYARISI

Yaz boyunca orman yangınlarından çok zarar görülmediğini ancak geçen Cuma günü Bergama'daki yangının oldukça şiddetli olduğunu ifade eden Kıraç, şunları söyledi: "Bergama'da 600 hektar ormanımız yandı. Bazı hayvanlar telef oldu. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Buradan çiftçilerimize sesleniyorum. Gelişi güzel ateş yakmayın. Yangın başlayınca söndürülemiyor. Rüzgarın şiddetini Bergama'da hissettik. Ayakta durmakta güçlük çekiliyordu. Ancak yangınla mücadele ekiplerimiz başarı ile çalışmışlardır."

Konuşmaların ardından açık artırmaya giren sembolik olarak satılan 100 kiloluk kuru incir ve kuru üzümü kilosu 70'er Türk lirasından Ege İhracatçı Birliği satın aldı.

İlk kuru inciri vermenin mutluluğunu yaşayan Aydın Buharkent; "İstediğimiz ürünü alamadık tarlamızdan. Ancak burada yapılan satış bizi memnun etti. Henüz piyasamız açılmadığı için ürünümüzün ne kadara satılacağını bilemiyoruz" dedi. İlk ürünü borsaya getiren üretecilere plaket verildi.

İZMİR'DE İLK ÜRÜN COŞKUSU
İZMİR'DE İLK ÜRÜN COŞKUSU
İZMİR'DE İLK ÜRÜN COŞKUSU
İZMİR'DE İLK ÜRÜN COŞKUSU
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2010 Salı 14:37:04
Güncelleme :24 Ağustos 2010 Salı 15:20:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?