5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İTO'dan Kuzey Irak'a öncü kuvvet

KUZEY IRAK'A İZMİR TİCARET ODASINDAN ÖNCÜ KUVVET

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından bu yıl içinde Kuzey Irak'a düzenlenmesi planlanan gezi öncesinde ön incelemelerde bulunmak üzere görevlendirilen İZTO Meclis Üyesi Vasfi Çakıroğlu, Erbil, Dohuk ve Süleymaniye'de yaptığı ziyaretlerde bu kentlerin vali, belediye başkanı ve ticaret odası başkanlarıyla görüşerek hem ön temaslarda bulundu hem İzmir'e davet etti. Çakıroğlu, “Kuzey Irak şantiye gibi ve Türkiye'nin her bölgesinden işadamları gidiyor. İzmirli işadamları olarak da geç kalmadan Irak'a gitmeliyiz” diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası'nın Kuzey Irak'a yapmayı planladığı gezi öncesinde Meclis Üyesi Vasfi Çakıroğlu, Kuzey Irak'ta temaslarda bulundu. Çakıroğlu, 11-16 Ocak 2009 tarihleri arasındaki temasları süresince Kuzey Irak'ın önemli kentleri olan Erbil, Süleymani ve Dohuk'ta temaslarda bulundu. Erbil Valisi Nevzat Hadi, Erbil Büyükşehir Belediye Başkanı Sidqi Sulaiman Zirari, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Jaleel Al-Khayat, Duhok Valisi Temer Remezan Fetah Koçer, Duhok Belediye Başkanı Sherwan Abdulvahid Melo, Duhok Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mr. Ayad Abdulhalim, Sülaymaniye Belediye Başkanı Zana Mohammad Salih, Süleymaniye Vali Vekili ve Süleymaniye Ticaret Odası Başkanı Hassan Baqi Havrami ile görüşen Çakıroğlu, “Bu görüşmelerde Kuzey Irak'taki ekonomi, imar çalışmaları, iş fırsatları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunduğumuz gibi Odamızın Irak'a yapacağı ziyaret hakkında da görüştük. Ayrıca, bu üç ilin vali, belediye başkanı ve oda başkanlarına Odamızın İzmir'e davet mektuplarını, İzmir ile ilgili tanıtım dosyalarını sundum. Hepsi de İzmir'e gelmekten büyük memnuniyet duyacaklarını ifade etti” dedi.

 

BÜYÜK FIRSATLAR

Kuzey Iraklı yöneticilerle yaptığı görüşmelerde yatırımda her türlü teşvik verildiğinin aktarıldığını belirten Çakıroğlu, “Arazi tahsisi, vergi muafiyeti, enerji desteği, gümrüksüz hammadde ithalatı, sigorta desteği sağlanıyor. Manzara gerçekten çok etkileyici. Alışveriş merkezleri, gökdelenler, beş yıldızlı oteller, lüks konutlar hızla yükseliyor. Tüm bölge tam bir şantiye görüntüsünde” dedi. Kuzey Irak ekonominin tamamına yakınının ithalata dayalı olduğunu belirten Çakıorğlu, her türlü üretim, taahhüt ve ticaret için çok büyük fırsatlar olduğunu söyledi.

 

İZMİRLİLER GEÇ KALMAMALI

Türkiye'nin bölgede 6 milyarlık dolarlık bir ticaret ve taahhüt hacmi olduğunu kaydeden Çakıorğlu, 600 firma ile Türkiye'nin bölgedeki en etkin ülke olduğunu söyledi. Çakıroğlu, “Bölgede Güneydoğu Anadolu'dan Mardin, Diyarbakır, Mersin, Gaziantep Kuzey Irak'ta hissedilir derecede etkin olduklarını yaptığım görüşmelerde de gördüm. Diğer yandan Türkiye'nin tüm illerinden sürekli işadamları heyetleri geliyor. İzmirliler de bu büyük pazardan pay almak için geç kalmamalı” dedi. Bölgede bir Türkiye Konsolosluğu ile Türk Bankalarının şubelerinin açılmasının, Kuzey Irak'ta yeni gümrük kapılarının devreye alınmasının ticareti daha da arttıracağını ifade eden Çakıroğlu, şöyle konuştu, “İnşaat malzemeleri, jeneratör, trafo, otomotiv yedek parça, otelcilik, turizm, kargo, taşımacılık, sağlık sektörü, gıda, madencilik, inşaat, gibi alanlarda çok büyük potansiyel var. İzmir'in bu pazardan pay alması için karşılıklı temasların yoğunlaştırılması gerekiyor. İzmir'den direk uçak seferleri başlatılmalı. Kuzey Irak'taki şirket kurulumu, yatırım, teşvik, vergi gibi kanunlar hakkında oda bünyesinde üyeler bilgilendirilmeli. İzmir'in bir temsilciliği açılmalı. İzmir'deki organize sanayi bölgelerinin Kuzey Irak'ta etkin tanıtımı yapılmalı. Kuzey Irak'taki şehirlerle İzmir arasında kardeş şehir protokolü yapılabilir. Ayrıca Odamız bünyesinde bir Kuzey Irak masası kurulabilir. Yakında Odamızın yapacağı ziyaret bu konuda çok önemli bir adım olacaktır”

KUZEY IRAK'A İZMİR TİCARET ODASINDAN ÖNCÜ KUVVET
KUZEY IRAK'A İZMİR TİCARET ODASINDAN ÖNCÜ KUVVET
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2010 Çarşamba 12:08:03
Güncelleme :20 Ocak 2010 Çarşamba 14:38:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?