19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir Körfezi Şanghay'da yarışacak

İzmir'in, İzmirlilerin yıllarca ertelenen 'mavi, temiz ve canlı Körfez' hayalini gerçeğe dönüştüren 'Büyük Kanal Projesi', Şanghay 2010 EXPO'su için açılan proje yarışmasında, tüm dünyadaki en iyi prestij projelerle yarışacak. 

Sergilenmesi halinde 80 milyon ziyaretçi tarafından ilgi görecek proje, İzmir'in tanıtımına da büyük katkı sağlayacak.
Kentin körfez kirliliğinden arındırılması projesiyle, EXPO 2010 kapsamında açılan proje yarışmasına katılacaklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Şanghay EXPO 2010 alanının 15 hektarlık bir bölümü, yeni kent uygulaması konusunda açılacak bu yarışmaya ayrılmış durumda. Yıllar sonra mavi rengine kavuşan İzmir körfezi, EXPO 2010'da yarışacak. Körfezin temizlenmesi projesi, tüm dünyadan en iyilerle birlikte Şanghay'da değerlendirilecek, İzmir tanıtılacak" diye konuştu. Şehirlerin en iyi uygulamaları dalında 100 projenin katılacağı yarışmada, uluslararası seçici kurul tarafından en iyi 30 proje seçilecek. Şanghay EXPO'sunda seçilen bu projeler, sergi alanındaki "şehirlerin en iyi uygulamaları" bölümünde sergilenecek. T.C. Dışişleri Bakanlığı'nın teşvik ve önerisiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, yarışma için sunum hazırlıklarına başladı. 

Kent içi tüm evsel ve endüstriyel atık suyunu toplayıp arıttıktan sonra yeniden İzmir Körfezi'ne vermeyi amaçlayan Büyük Kanal Projesi, 2002 yılında tamamlandı. Körfez mavi rengine kavuşurken, körfezin temizlenmesine paralel yürütülen çalışmalarla; balık tutulup sörf, yelken yapılabilen cıvıl cıvıl bir körfez; spor, yürüyüş, dinlenme olanağı bulunan yeşil ve pırıl pırıl bir körfez çevresi oluşturuldu. 

İzmir Körfezi'nin iki ucu olan Çiğli - Güzelbahçe arasındaki bölgeden Körfez'e evsel ve sanayi atağı akışını önlemek amacıyla yürütülen Büyük Kanal Projesi; Çiğli ve İzmir Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri ile Gümrük, Bayraklı, Karşıyaka ve Çiğli pompa istasyonları, 65 kilometrelik ana kuşaklama kanalı ve bu kanala bağlanan kolektörlerden oluşuyor. Kanalizasyon şebekesiyle toplayıcı kanallara aktarılan atıksu, ana kuşaklama kanalı ve pompa istasyonları üzerinden arıtma tesislerine ulaşıyor; burada arıtıldıktan sonra temizlenmiş olarak yeniden Körfez'e veriliyor. Yaklaşık 20 yıllık geçmişi bulunan proje için 2000 yılına kadar 530 milyon dolar harcanmış ve projenin tamamlanması için kamulaştırmalar hariç 615 milyon dolar ve 20 yıllık bir süre daha gerekiyordu. Bu tablo üzerine, 1988 yılı master plan değerleri, 2000 yılında tartışılarak değerlendirildi ve proje revize edildi. Böylelikle dış krediye gereksinim duyulmadan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU'nun öz kaynakları ile projenin tamamlanma maliyeti 615 milyon dolardan 50 milyon dolara, tamamlanma süresi ise 2 yıla indirildi. Çalışmalar hızla sonuçlandırılarak Körfez'e evsel ve endüstriyel atık akışı durduruldu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 10:18:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?