5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir kredi notunu pozitife çevirdi

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘KRİZ DİNLEMEDİ’

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Raitings tarafından 3. kez değerlendirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi, ekonomik krizin etkilerine rağmen “BB-“ olan kredi notunun görünümünü durağandan pozitife dönüştürmeyi başardı. Mali anlamda zorluklar yaşayan birçok yerel yönetimin aksine İzmir Büyükşehir Belediyesi, “AA-(tur)” olan uzun vadeli ulusal notunu korumayı başararak güçlü ve istikrarlı mali yapısını sürdürdüğünü gösterdi.

Fitch Raitings’in 28 Temmuz 2010 tarihinde basına ve kamuoyuna yönelik olarak yayınladığı açıklamada ulusal notun görünümünün durağandan pozitife çevrilmesinde İzmir’in Hazine Müsteşarlığı’na karşı yükümlülüklerinin ortadan kalkmasının etkili olduğu ifade edildi. Söz konusu açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2009’un zorlu ekonomik koşulları altında dahi faaliyet harcamalarını kontrol altında tutarak mali esnekliğini muhafaza ettiğine ve faaliyet marjını yüzde 50.7 gibi güçlü bir seviyede gerçekleştirdiğine yer verildi. Hazine Müsteşarlığı’na karşı yükümlülüklerinin ortadan kalkmasının doğrudan riski önemli ölçüde azalttığının vurgulandığı açıklamada, gösterilen bütçe performansının devamı halinde açıklanan kredi notunun artabileceği üzerinde duruldu.

Hazırlanan raporda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik koşullara ve krizden kaynaklı olarak gelirlerdeki azalmalara rağmen raylı sistemlere dair yapılan ulaştırma altyapısı harcamalarının belirgin kalmaya devam ettiği yönünde tespitler de yer aldı.

Fitch Raitings’in önceki yıllara oranla daha sıkı mali koşullara sahip olarak nitelediği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği harcamalar içindeki en büyük payı şehrin toplu ulaşım altyapısı ile ilgili sermaye harcamaları alıyor. Hazine Müsteşarlığı’na borçlar nominal anlamda yüksek olmakla birlikte İzmir’in doğrudan riski, kendini fonlama kapasitesi gözönüne alındığında halen düşük bir seviyede bulunuyor ve belediyenin 2009 yılındaki cari dengesiyle 1.7 yılda ödenebilir miktarda.

NOTLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Fitch Raitings’in 2010 değerlendirmesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği “BB-“ notu bu kategorideki kurum ve menkul kıymetlerin piyasa tarafından asgari düzeyde spekülatif özelliklere sahip sayıldığını ve özellikle zamanla ekonomideki olumsuz gelişmelerden etkilenebileceğini gösteriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığ ulusal kredi notu olan “AA-“ pozitif görünüm ise çok yüksek kredi kalitesi ve çok düşük kredi riski beklentisini göstermenin yanı sıra, ödeme yükümlülüklerini zamanında karşılama kapasitesinin çok güçlü olduğu anlamına da geliyor.

BAŞKAN AZİZ KOCAOĞLU KARARDAN MEMNUN

Krize rağmen, kredi notunun durağan görünümünden pozitife dönüştüğünü belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, alınan karardan sevinçli olduklarını ifade etti; “Belediyemiz ve bağlı kuruluşlarının son 5 yıla ait mali tabloları ile Stratejik Planımız ve gelecek yıllara ait çok yıllı bütçe öngörüleri incelenerek değerlendirme yapılmıştır. Son yıllarda yaptığımız yüklü borç ödemeleri ile özellikle altyapı ulaşım harcamalarında yapılan yatırımlarla ve devam eden projelerle belediyemizin kredibilitesi yükselmiştir. Belediyemizin Uluslararası Kredi Derecelendirme notunun durağan görünümünden pozitife dönüşmesi bizim, bugüne kadar izlediğimiz mali politikaların ve yatırımların hedeflerinin doğruluğunun teyidi olup aynı anlayışla, stratejik plandaki öncelikli yatırımlarımızı, kentin yararına yapacağımız çalışmaları etkin ve verimli bir şekilde sürdüreceğiz” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2010 Cuma 17:16:03
Güncelleme :30 Temmuz 2010 Cuma 18:21:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?