26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir Müftüsü'nden ramazan çağrısı

İzmir İl Müftüsü İbrahim Acar, oruçlu olan kişilerin en başta diline sahip olması gerektiğini söyledi. 

Oruçluyken insanın diliyle, İslam dininin yasak kabul ettiği şeyleri yapmasının orucu zedelediğini belirten Acar, "Peygamber efendimiz kişi oruçluyken eğer yalan söylüyorsa ya da başka bir yanlış içindeyse orucun bir faydası olmayacağını ifade etmiştir. Bu yüzden kişi oruçluyken diline sahip olacak. Zaten insan en çok dilinden çeker. Kişi oruçluyken yalan söylememeye, insanları kırmamaya, kavga etmemeye dikkat etmesi lazım" dedi. 

Oruç tutan insanın yokluk çeken insanları daha iyi anlayabileceğini belirten Acar, bu insanlara yardım eli uzatılması gerektiğini ve böylece ibadetin daha da güzelleşeceğini söyledi. İbadetin bir gayesi olduğunu ifade eden Acar, "Bir insan ibadet içindeyse kendisine daha çok çeki düzen vermesi lazım. Tabii ki ibadetin kabul olup olmadığını yüce Allah bilir. İnsanoğlu ibadet içindeyse, ibadetin sevabını eksiltecek bir takım söz ve davranışlardan uzak durmalıdır. Böyle davranışlar ibadeti eksiltir" diye.

konuştu. Orucun insan sağlığı üzerinde büyük faydaları olduğunu, bunu doktorların da ifade ettiğini belirten Acar, "Zaten dinimiz abesle iştigal etmez. Yüce Allah'ın insanlara bir emri varsa mutlaka onda bir takım hikmet ve faydalar vardır. Gelişigüzel emir olmamıştır. Allah faydasız olan bir hususu kullarına emir buyurmaz." Sağlığı yerinde olan, mükellef olan insanların oruç ibadetini yerine getirmesi gerektiğini belirten Acar, oruç tutmaya engel durumları olanların zorunlulukları olmadığını ifade etti. Bir mazeret ile oruç tutamayanların daha sonra tutabileceklerini belirten Acar, şöyle konuştu: "Ramazan ayı aynı zamanda sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinin sergilendiği aydır bu ayda inanan insanlar zekat vermekle, fitrelerini vermekle, sadakalarını vermekle fakir fukaraları gözetmelidir. Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı fitre miktarını 5 YTL olarak belirlemiştir. Bu taban fiyattır. Yani 5 YTL'den aşağıda olmamak üzere fitreleri vermemiz gerekiyor. Ancak ekonomik durumu daha müsait kişiler daha fazla da verebilir" .

Ramazan programını hazırladıklarını belirten İzmir İl Müftüsü İbrahim Acar, Ramazan'da çeşitli etkinliklerde bulunacaklarını söyledi. Din konusunda vatandaşları aydınlatmaya çalışacaklarını ifade eden Acar, "Vaiz, vaize, müftüler ve ilahiyat hocalarıyla değişik camilerimizde bazı nasihatler yapılacak. Ayrıca bu yıl 2 ekip halinde köylerimize ilçelerimize kasabalarımıza ulaşarak, nerede bir topluluk varsa nerede bir cemaat oluşmuşsa oralara kadar ulaşarak halkımızı din konusunda aydınlatmaya çalışacağız" dedi.
 
İzmir İl Müftüsü İbrahim Acar, davulun çalar saatler yokken insanları sahura uyandırmak için bulunmuş bir çözüm olduğunu ifade etti. Davul örfümüzdür, usulüne uygun çalınırsa bundan rahatsızlık duymadığını anlatan Acar, sözlerini şöyle tamamladı: "Yani davul çalmanın dinle bir ilgisi yok. Yalnız günümüzde davul çalmak işlevselliğini yitirmiştir. Gelişigüzel davul çalınmasına da karşıyım. Her işin bir usulü olmalıdır. Bu bir fikirdir, herkes fikrini söyleyebilir".

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2007 Salı 12:14:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?