5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir yollarına ‘kaymaz’ asfalt

İZMİR YOLLARINA ‘KAYMAZ’ ASFALT

Yüksek eğimi nedeniyle sürüş güvenliği az olan yollar için yeni formüller arayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alman teknolojisi yeni bir asfalt kaplama ile sürüş güvenliğini artırma çalışmaları gerçekleştiriyor. Toplam 5 bölgede bizzat Alman personel tarafından dökülen çimento karışımlı harç tipi asfalt, diğer tip asfaltlara göre farklı özellikler içeriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüksek eğimi nedeniyle trafik ve sürüş güvenliğinin az olduğu ve sık sık kazaların meydana geldiği yollar için sürdürdüğü çözüm arayışlarında yeni bir asfalt tipi uygulamasına başladı. Yüksek eğimli bölgelerde daha önce uygulanan süpürge (tırtıklı) betondan istenen verim alınamayınca, kesin çözüm için yeni asfalt tipi uygulanmaya başlandı. İlk etapta Gültepe Samsun Caddesi, Çamkule-Toros yolu, Bornova Cumhuriyet Caddesi, Narlıdere 27 Mayıs Caddesi ve Bayraklı Fuat Edip Baksı Mahallesi 1612 Sokak olarak 5 nokta belirlendi. Çalışmalara Gültepe Samsun Caddesi’nden başlandı.

Alman teknolojisi olan çimento karışımlı harç tipi asfalt, ilk olarak Alman personel tarafından döküldü. Türkiye’de üretilmeyen bu asfaltın, dünyanın sayılı inşaat firmaları arasında sayılan ve asfalt araçları da üreten bir Alman firması tarafından üretildiği bildirildi.

Samsun Caddesi’ne adeta bir fabrika gibi çalışan dev araçlarıyla gelen Alman ekip, malzemeyi aracın içine yükledikten sonra, araç içinde oluşturdukları karışımı caddeye yine aynı araç yardımı ile uyguladı.

AVANTAJLARI BÜYÜK

Su geçirmez olan çimento karışımlı harç tipi asfaltta dayanıklılığı artırmak için kırma bazalt taşı kullanılıyor. Araç lastiklerini daha iyi kavrayarak sürtünmeyi azaltan bu asfalt, savrulmaya karşı direnci de artırıyor. Döküldüğü andan itibaren 1 -1.5 saat içinde kuruduğu için yol hemen trafiğe açılıyor. Kullanım ömrü uzun ve daha ekonomik. Ayrıca asfalt kalınlığı 1,6 cm olduğu için mevcut kaldırım yükseklikleri de bu çalışmadan etkilenmiyor. Karışımın çimento bazlı olması ise asfaltın sıcakta erimesini önlüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk etapta kayma riski çok olan 5 noktada uyguladığı harç tipi asfaltı daha sonra kent genelinde yaygınlaştırmayı planlanıyor.

İZMİR YOLLARINA ‘KAYMAZ’ ASFALT
İZMİR YOLLARINA ‘KAYMAZ’ ASFALT
İZMİR YOLLARINA ‘KAYMAZ’ ASFALT
İZMİR YOLLARINA ‘KAYMAZ’ ASFALT
İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2010 Pazartesi 16:16:03
Güncelleme :26 Temmuz 2010 Pazartesi 17:08:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?