19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'de kültür ve sanat

İzmir'de kültür sanat faaliyetleri ve çeşitli kültürel etkinlikler, sanatseverlere farklı seçenekler sunuyor.

Bu hafta çoğu Cumhuriyet Bayramı kutlamaları programlarında yer alan, çeşitli belediyeler tarafından organize edilen konserler ise Hakkari'deki 12 askerin şehit olduğu, 16 askerin de yaralandığı terörist saldırı nedeniyle iptal edildi.
İzmir Devlet Tiyatrosu (İZDT), bu hafta üç salonda üç oyunla izleyicisiyle buluşacak.

İZDT, Konak Sahnesi'nde, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da Orhan Asena'nın yazıp Doğan Yağcı'nın yönettiği "Simavnalı Şeyh Bedrettin" adlı oyun sahnelenecek.

Oyun, pazar ve pazartesi hariç, cumartesi günü iki gösterim olmak üzere hafta boyunca izleyiciyle buluşacak. Dekoru Kağan Güreşçi, giysi tasarımı Ebru Çulpan'a ait olan, başrollerini Neşe Zindan, Hande Kılıç, Özkan Gezgin, Şuayip Ünsal'ın paylaştıkları oyunda, 1359'da Edirne'nin Simavna kırlığında doğan Bedreddin'in yaşamı anlatılıyor.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde ise Sheakspeare'in "Bahar Noktası" adlı komedisi izleyiciyle buluşacak. Can Yücel'in Türkçe'ye çevirdiği oyunun yönetmenliğini Ali Ulvi Hünkar, dekor ve giysi tasarımını ise Şebnem Pamir üstleniyor. Oyunda, aşkın hüzünlü ve sevinçli halleri mizahi dille anlatılıyor.

İzmirli tiyatroseverler, Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda Cihan Canova'nın yazıp Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği "Düğün Şarkısı" adlı oyunu izleyebilecekler.

Şebnem Doğruer'in performansının övgü aldığı tek kişilik oyunda, kişinin hayalleri ve yaşamın insana hayal ettiklerinden çok farklı gerçekler sunması anlatılıyor.


İZDSO'dan Cumhuriyet Bayramı özel konseri


İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), 27 Ekim Cumartesi günü, şef İbrahim Yazıcı yönetiminde Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri verecek.

İsmet İnönü Sanat Merkezi'ndeki konsere anlatıcı olarak sahne alacak tiyatrocu Müşfik Kenter'in yanı sıra Ankara Devlet Çok Sesli Korosu da konuk olacak. Konserde soprano Birgül Su Ariç, mezzo soprano Ferda Yetişer, tenor Aydın Uştuk, bas bariton Tevfik Rodos da solist olarak sahne alacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda ve İzmir Sanat işbirliğiyle ücretsiz olarak düzenlenen konserde "Çanakkale Oratoryosu" seslendirilecek. Konser, saat 20.30'da başlayacak.

İzmir Sanat'ta bu hafta

İzmir Sanat, bu hafta iki konsere ev sahipliği yapacak. İzmir Sanat Büyük Salon'da yarın akşam "Çaykovski Yaylı Sazlar Dörtlüsü"nün konseri izlenebilecek. Dörtlü, 1. kemanda Lev Maslovskiy, 2. kemanda Zakhar Malakhov, alto Sergey Baturin ve çelloda Kirill Rodin'den oluşuyor. Konseri saat 20.00'de başlayacak.

İzmir Sanat Büyük Salon'da 31 Ekim Çarşamba akşamı 20.00'de Hülya ve Sevinç Keser ikilisi, çift piyano resitali verecek. Keser kardeşlerin Amerika'da Arjantin'den Küba'ya kadar uzanan konserleri, sanat camiasında geniş yankılar uyandırmıştı.


İZDOB'da bu hafta


İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta bir opera ve bir konserle İzmirli seyircisiyle buluşacak.

İZDOB, 27 Ekim Cumartesi günü, prömiyerini geçen hafta yaptığı "Saraydan Kız Kaçırma" operasını, saat 15.00'te sahneleyecek.

Mozart'ın üç perdelik operasının rejisini Recep Ayyılmaz, orkestra şefliğini ise Selma Ada ile Ali Hoca üstleniyor.

İZDOB, 29 Ekim Pazartesi akşamı saat 20.00'deyse 25 Eylül'de sezon açılışında verdiği "25. Yıl Konseri"ni tekrarlayacak.

Konuk İspanyol Şef Tulio Gagliardo Varas'ın yönettiği "25. Yıl Konseri"nde, İZDOB solistleri Birgül Su Ariç, Nurgün Baburhan, Aytül Büyüksaraç, Ayşe Tek, Tanju Nebol, Fırat Yalçınkaya, Enrique Ferrer, Gökhan Koç ve Tevfik Rodos görev alıyor.

Konserde Verdi, Gounod, Mascagni, Puccini, Bizet, Offenbach, Lehar, Strauss ve Kalman gibi ünlü bestecilerin operalarından aryalar, koral bölümler ve uvertürlerin yanı sıra, Adam ve Çaykovski'nin balelerinden de bölümler sahnelenecek.


Sergiler, konserler, etkinlikler


Ege Üniversitesi Toplum Merkezi'nde geçen haftalarda açılan Şükran Ulucan'ın resim sergisini gezmek isteyenler için yarın son gün.

İş Sanat İzmir Galerisi'nde, Halil Yoleri'nin seramik çalışmalarıyla Yakup Öztuna'nın özgün baskı resimlerinden oluşan sergi hafta boyunca gezilebilecek.

Fotoğraf sanatçıları Ethim Onur Parlar ile Mete Okumuş'un ortak projesi olan "10 Fotoğraf, 10 Cinayet" konulu sergide, sanatçılar tarafından kurgulanan cinayetlerin fotoğrafları yer alıyor. Sergi, görenleri dehşete düşürmeyi ve alışılmış şiddet karelerine olan alışkanlığı yıkmayı amaçlıyor.

GF Sanat Galerisi'nde ise İzmirli naif sanatçı Şebnem Çamdalı'nın resim sergisi sanatseverlerle buluşacak. Sanatseverler, Çamdalı'nın doğanın romantizmi ve fantastik unsurları naif bir üslupla aktardığı resimlerinden oluşan sergiyi 10 Kasım'a kadar gezilebilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde, "Genç Soluklar 4" konulu fotoğraf sergisi, İzmirli sanatseverlerle buluşuyor. Genç fotoğrafçıların çalışmalarını sanatseverlerle buluşturmak amacıyla organize edilen sergi, Geniş Açı Proje Ofisi'nin organizasyonuyla düzenlendi. Aralarında Seza Bali, Anıl Erarslan, Batur Gökçeer gibi isimlerin bulunduğu 10 genç fotoğraf sanatçısının eserlerinin sergileneceği etkinlik, İzmir'den sonra başka illerde de sanatseverlerle buluşacak. Sergi 6 Kasım'a kadar İzmir'de gezilebilecek.

Forum Bornova, "Atatürk Fotoğrafları Sergisi"ne ev sahipliği yapıyor. Forum Bornova ve Ateş Anıt Fotoğrafçılık işbirliğiyle düzenlenen sergide, Atatürk'ün 70x100 santimetre ebatlarındaki 40 fotoğrafı, Forum Bornova İmbat Bulvarı boyunca sergilenecek. Atatürk'ün yaşamından kareleri günümüze taşıyan sergi, 15 Kasım'a kadar gezilebilecek.

aa
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2007 Perşembe 11:39:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?