5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir’in ilk ekolojik pazarı açılıyor

İZMİR’İN İLK EKOLOJİK PAZARI 25 HAZİRAN’DA AÇILIYOR

Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğinde açılacak İzmir’in ilk ekolojik pazarında tezgahlar kimyasal işlemden geçmeden hazırlanacak, naylon poşet kullanılmayacak. Organik ürün sertifikası olsa bile, ürünlerin hepsi pazara girmeden önce “karantina bölgesi”nde yeniden denetimden geçirilecek.

Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Karşıyaka Belediyesi, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğinde 25 Haziran Cuma günü açılacak. İzmir’in bu ilk “ekolojik pazarı”, İzmirli organik tarım üreticilerinin yanı sıra, Türkiye’nin dört bir yanından gelen organik tarım üreticilerine de yer verecek. “Organik” logosu olan ürünlerin yer alacağı pazar, hem İzmirliler’e katkı maddesiz ürünler satın alma imkanı sağlarken hem de organik üretim yapan üreticilere ürünlerini sağlıklı bir ortamda tüketiciye sunma olanağı verecek. “Ekopazar İzmir”, 12 bin metrekare kapalı alana sahip olan Bostanlı Pazar yerinde, yaklaşık 4000 metrekare alan üzerinde sadece Cuma günleri kurulacak.

PAZARCILAR EĞİTİLDİ

Önümüzdeki haftalarda açılması planlanan pazarla ilgili olarak İzmir Tarım İl Müdürlüğü’ndeki toplantıya tamamı “organik ürün sertifikası” sahibi olan yaklaşık 60 pazarcı katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park, Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ve ETO koordinatörü Tamer Sever’in de katıldığı toplantıda, pazarcılara uyulması gereken konular ve Ekopazar İzmir konusunda bilgi verildi.

SIKI DENETİM

Kimyasal işlemden geçmemiş ahşap tezgahlarda satılacak olan ürünler, tüketicilere bez ya da kağıt ambalajlarda verilecek, naylon poşet kullanılmayacak. Ekopazar’da ayrıca, tüm pazarcılar, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan şapka, önlük ve çantaları kullanacaklar. Organik ürün sertifikası olsa bile, ürünlerin hepsi pazar alanına girmeden önce “karantina bölgesi”nde tekrar denetimden geçecekler. ETO tarafından oluşturulan komisyon, burada ürünleri kontrol edecek ve ondan sonra Ekopazar’daki tezgahlara konulup halka ulaştırılmasına izin verilecek. Komisyon tarafından organik olmadığı düşünülen ürün varsa, tahlile gönderilecek ve pazar alanına alınmayacak.

461 ÇİFTÇİ ORGANİK ÜRETİCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalarda üretilen ürünlerde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmaması ve kentin önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Tahtalı Havzası’nın kirletilmeden korunması amacıyla, Havza genelinde “organik tarım” çalışmalarını 2007 yılında başlatmış ve bu çalışmalar başta Yarımada Bölgesi olmak üzere İzmir ve çevresinde yaygınlaştırılmıştı. “Sosyo-ekonomik kalkınma için sürdürülebilir bir örnek: Yarımada’da organik tarım” isimli proje çerçevesinde bugüne kadar 60 üreticiye eğitim verilerek organik tarıma geçmeleri sağlanırken, bugüne kadarki organik tarım çalışmalarıyla toplam 461 çiftçi organik üretime geçti.

Büyükşehir’in çalışmalarıyla bugüne kadar Seferihisar’ın Turgut, Ulamış, Orhanlı ve merkezde bulunan köyleri, Urla’nın Yağcılar, Özbek, Kalabak, Kuşçular, Zeytinler, Nohutalanı, Kadıovacık, Bademler ve Ovacık köyleri, Menderes’e bağlı Efemçukuru, Bulgurca, Çatalca, Yeniköy, Ataköy, Şaşal ve Keler köylerinde organik tarıma geçiş yapıldı.

Bayındır’a bağlı Çınardibi, Dernekli, Yakapınar köyleri, Kemalpaşa’ya bağlı Dereköy, Gökyaka, Vişneli köyleri ile Menemen’e bağlı Süleymanlı, Görece ve Bozalan köylerinde ise halen organik üretime geçiş çalışmaları devam ediyor.

İZMİR’İN İLK EKOLOJİK PAZARI 25 HAZİRAN’DA AÇILIYOR
İZMİR’İN İLK EKOLOJİK PAZARI 25 HAZİRAN’DA AÇILIYOR
İZMİR’İN İLK EKOLOJİK PAZARI 25 HAZİRAN’DA AÇILIYOR
İZMİR’İN İLK EKOLOJİK PAZARI 25 HAZİRAN’DA AÇILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2010 Perşembe 09:55:01
Güncelleme :10 Haziran 2010 Perşembe 12:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?