26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmirli suyuna sahip çıktı

Büyükşehir belediyesinin su tasarrufu çağrısına destek veren İzmirliler, kampanyanın üçüncü ayında su kullanımını yüzde 8.51 aşağı çekti. İzmir'de kampanyanın ilk ayında yüzde 5.15, ikinci ayında yüzde 7.55 su tasarrufu sağlanmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZSU Genel Müdürlüğü'nün 27 Nisan 2007'de başlattığı 'Su Tasarrufu' kampanyasının üçüncü ayında, geçen yıla oranla kente verilen su miktarında toplam 3 milyon 839 bin 435 metreküplük tasarruf sağlandı. İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği kampanyanın üçüncü ayında, kentte herhangi bir su kısıtlaması ve kesintisi yapılmamasına rağmen 01-27 Temmuz tarihleri arasında yüzde 8.51 oranında bir tasarruf elde edilmiş oldu. Kampanyanın ilk ayında geçen yıla oranla ilk ayda yüzde 5.15, ikinci ayda yüzde 7.55 oranında tasarruf gerçekleşmişti.

Küresel ısınma ve kuraklığa bağlı tüm dünyada su sıkıntısı yaşandığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye'ye örnek olan tasarruf kampanyasıyla halkı bilinçlendirmeyi ve gereksiz su kullanımının önüne geçmeyi amaçladıklarını belirtti. Aldıkları sonuçların, İzmirlilerin bu kampanyaya "tam destek" verdiğini gösterdiğini söyleyen Kocaoğlu, "Suyumuz artık her zamankinden daha kıymetli. Çalışmalarımız ve uyguladığımız tedbirlerin sonuçlarını vermeye başlaması, bizi çok mutlu ediyor. Özellikle vatandaşlarımızın hassasiyeti bu noktada çok önemli. Bunun için onlara müteşekkiriz" diye konuştu.

Kocaoğlu, İzmir'de kampanya sonrasında ilk üç aylık verilere bakıldığında, ilk ayda yüzde 5.15, ikinci ayda yüzde 7.55 olan tasarruf miktarının üçüncü ay rekora doğru giderek yüzde 8.51 olduğuna dikkat çekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, bilinçli ve tasarruflu su kullanımının devam etmesi halinde bir yıl sonunda İzmir'in yaklaşık 15 milyon 350 bin metreküp su kazancı olacağını açıkladı. Başkan Kocaoğlu, "Bu da Balçova rezervinin yaklaşık iki katı demek. Kampanyanın kente sağlayacağı bir yıllık mali kazanç 12 milyon 750 bin YTL olacağını öngörüyoruz" dedi.

Kocaoğlu, nisan ayında başlatılan "Su Tasarrufu" kampanyasının gerek basın gerek İzmir kamuoyu tarafından büyük ilgiyle karşılanmasının başarıda önemli rol oynadığını söyledi. İzmirlilerin kentlilik bilinciyle bir kez daha tüm Türkiye'ye örnek olduğunu anlatan Aziz Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Onlarla gurur duyuyorum. Ancak kuraklık tehlikesinin sadece tasarrufla aşılamayacağını biliyoruz. Yerel yönetim olarak, kentin su kaynaklarını artıracak yeni yatırımlara hazırlanıyoruz. Amacımız, yıllık 95 milyon metreküplük kapasite artışı sağlamak."

NELER YAPILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU, su geri kazanımını artırmak ve halkta tasarruf bilincini geliştirmek amacıyla 27 Nisan tarihinden itibaren başlattığı kampanya ile İzmir'in her yerini afişlerle donatmış, su gazetesi çıkarmış ve halkı duyarlı olmaya çağırmıştı. İZSU da, okullarda gerçekleştirdiği sunumlarla, özellikle çocuklar ve gençlerde su tasarrufunun artırılmasını hedeflemişti. Büyükşehir belediyesi ayrıca, su kaçaklarının kontrolü, damla sulama sisteminin geliştirilmesi projesi, atık suların tarımda kullanılması ve otobüslerin geri kazanılmış sularla yıkanması gibi pek çok alanda da projelerini uygulamaya koyarak tasarrufun artırılmasına öncülük etmişti.

İzmirlilerin su tasarrufuna önem vermesi, basın yayın organlarının konuya gereken özeni göstermesi ve gündemde tutması ile kentlinin talep ettiği - tükettiği su miktarı (İZSU'nun Mayıs 2007'de kente verdiği su miktarı), bir önceki yıla göre yüzde 5.15 oranında azalırken bu düşüş bir su kısıntısı yapılmamasına rağmen Haziran 2007'de hızlanarak yüzde 7.55 olarak gerçekleşmişti. Bu başarı, su sıkıntısı yaşanan diğer illerde "örnek uygulama" olarak gösterildi.
iha
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2007 Cuma 11:31:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?