5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İZTO'da elektronik paylaşım protokolü

İZTO İLE YMM ARASINDA ELEKTRONİK PAYLAŞIM PROTOKOLÜ

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası’nın, Ticaret Sicil kayıtlarına elektronik ortamda ulaşımına olanak sağlayacak “Veri Paylaşım Protokolü”, İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Adnan Yıldırım ile İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Ünal Aydın tarafından imzalandı.

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, Yeminli Mali Müşavirler Odası Koordinatör Üyesi Mustafa Topal ve Ticaret Sicil Müdür Yardımcısı Mehmet Ak’ın katılımıyla düzenlenen imza töreninde, Ticaret Sicili Memurluğu elektronik arşivinin paylaşıma açılarak, bilgiye daha hızlı ve sağlıklı ulaşılmasına olanak sağlanacağı bildirildi.

Veri paylaşım protokolleri ile kentte bulunan tüm kamu ve meslek kuruluşlarına da hızlı ve kaliteli hizmet vermeyi amaçladıklarını söyleyen İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Adnan Yıldırım, “Bugün itibariyle sadece İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı nezdinde 45 birim elektronik arşivimizden faydalanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 7, Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’nde ise 16 birim sistemimizi aktif olarak kullanıyor” dedi.

E-oda ve otomasyon konusundaki çalışmaları sürdürdüklerini ve bu kapsamda Ocak ayı sonunda Hollanda Ticaret Odası’nda gerçekleştirdikleri incelemelerde Merkezi Tüzel Kişilik (MTK) ile ilgili ayrıntılı bilgi edindiklerini belirten Yıldırım, “MTK projesi, Ticaret Sicil Memurlukları, Esnaf Sicil, Dernek, Valilik ve Maliye başta olmak üzere tüm bilgi sistemlerinin entegre edilmesini kapsıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu projeyi Türkiye’de hayata geçirmek için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Türkiye’de Pilot uygulaması Mersin’de başlayacak. Nisan ayında ise İzmir’de uygulanacak. Odamız da bu projede Bakanlık ile birlikte aktif rol üstleniyor. MTK projesinin de uygulanmaya başlanması ile ticari hayat tek bir çatı altında toplanacak ve tüm kurumlara ihtiyaç duyulan bilginin sunumu gerçekleştirilebilecek” diye konuştu.

Yıldırım, Hollanda Ticaret Odası’nda yaptıkları incelemeler sonucunda, İzmir Ticaret Odası’nın verdiği elektronik hizmetlerin, dünyada hatırı sayılır bir yeri olan Hollanda Ticaret Sicil kayıtları ile aynı seviyede olmasının gurur verici olduğunu sözlerine ekledi. İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aydın, odalarına kayıtlı üyelerin firmalara danışma, denetim ve tasdik hizmetlerini verdiğini bu nedenle sicil bilgilerine elektronik ortamda erişilebilmesinin çok önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti.

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut ise, İzmir Ticaret Odası’nın sağladığı hizmetin zaman ve maliyet kaybı açısından önemli bir kaybı engellediğini ifade ederek, “2009’da 4 bin sorgulama yapıldığını düşünürsek, eğer bu sorgulamalar yazılı yapılsaydı 2 şer nüsha kağıt ve ayrıca postalama yapılacaktı. Aynı şekilde cevap için de yazı üretilecek ve postaya verilecekti. Bu nedenle çok önemli bir fayda sağlandığını, zaman ve maliyet kaybının önüne geçildiğini görüyoruz” dedi. Konuşmaların ardından veri paylaşım protokolü imzalandı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 15:18:04
Güncelleme :4 Şubat 2010 Perşembe 15:57:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?