5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Japon Kuklası Havagazı'nda

JAPON KUKLASI HAVAGAZI'NDA

Kentin kültür ve sanat hayatına canlılık getiren Tarihi Havagazı Fabrikası, açıldığı günden bu yana, İzmirli sanatseverleri müzikten tiyatroya, sinemadan seminere, çalıştaydan sergiye kadar birçok kültürel ve sanatsal aktivite ile buluşturmaya devam ediyor. Bu kez sırada, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ortaklığında İzmirliler için hazırlanan 'Japon Kuklası' oyunu var.

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin tiyatro topluluğu olan Kentin Oyuncuları, Japon Kuklası'nı 15 Haziran 2010 Salı günü saat 21.00'de Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde sergileyecek. İtalyan oyun yazarı, tiyatro yönetmeni ve oyuncu Dario Fo'nun eserini, Günay Toprak yönetecek. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek etkinliğin müziklerini ise Mert Saraçoğlu ile Cemal Gülyurdu hazırladı.

İŞÇİ SORUNLARINA MİZAHİ BAKIŞ

1973 yılında kaleme alınan Japon Kuklası oyunu, İtalya'da bir fabrikada geçiyor. Çalışma şartlarının ağır olduğu fabrikada, üretimi arttırmak için işçilere insanı rahatlatan ve yorgunluğu gideren haplar veriliyor. İşini kaybetmemek için bu hapları kullanan işçilerden biri olan Armida, akıl sağlığını kaybetmiş ve bir süre akıl hastanesinde kaldıktan sonra fabrikaya dönmüştür. Armida ile dalga geçen bir grup işçi, Japonya'da bazı fabrikalarda müdürlerinin kuklalarının bulunduğuna, işçilerin bu kuklaya istedikleri şekilde davranarak içlerini boşalttıklarına, yakında kendi fabrikalarına da müdüre benzeyen bir kuklanın getirtileceğine Armida'yı inandırırlar. Daha sonra olaylar öyle gelişir ki, elektrik çarpan fabrika müdürünü kukla sanan Armida, içindeki tüm öfkeyi "kukla müdürden" çıkarırken aslında farkında olmadan müdürün hayatını kurtarır.

Oyunda, işverenle işçi arasında hakça bir iletişim kurması gereken müdürler ya da şefler, patronların kuklaları olmaktan ve ast-üst ilişkilerini iktidar şovlarına dönüştürmekten öteye gidememektedirler. Japon Kuklası'nın bu sorunları mizahi bir dille ele alıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2010 Pazartesi 17:27:00
Güncelleme :14 Haziran 2010 Pazartesi 22:43:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?