5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Kanserli ögrencilere evde eğitim

Kanser tedavisi gören Ece Yıldız evde eğitim hakkını kazanmakla kalmadı, kendisi gibi 18 çocuk için daha eğitim yolunu açtı

Kanser tedavisi gördüğü için okula gidemeyen sekiz yaşındaki Ece Yıldız, evde öğrenim hakkında kavuştu. “Okuyup onkoloji bölümünde çocuk doktoru olmak istiyorum” diyen Ece kendisi eğitim hakkından yararlanmakla kalmadı, İzmir’de kendisiyle aynı durumda olan 18 çocuk için daha evde öğrenim yolunu açtı.
Ece Yıldız, ev hanımı Nurgül ile özel bir şirkette çalışan Ali Rıza Yıldız’ın kızı. Bir de kardeşi var: Ela. Konak’ta yaşayan Yıldız ailesinin hayatı geçen yıl Ece’ye ‘lenfoblastik lösemi’ (lenf kanseri) tanısı konulmasıyla sarsıldı. Erken teşhis sayesinde tedaviden olumlu sonuç alındı. Evde ilaç tedavisine devam etmesi koşuluyla taburcu edildi. Ancak doktorları, Ece’nin okula gitmesine izin vermedi.
Bunun üzerine baba Ali Rıza Yıldız, kızının evde eğitim hakkından yararlanabilmesi için Milli Eğitim’e başvurdu. Aile bu uğurda Menderes ilçesinde, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 50 metre ötesine taşındı.  Ama ilköğretim üçüncü sınıf kitaplarını alıp okul havasına giren Ece’nin hayalleri, “O yönerge iptal edildi” yanıtıyla yıkıldı. Ailenin durumu 20 Kasım’da haber oldu. Baba Yıldız “Bir yandan her çocuk eğitim görsün isteniyor, diğer yandan eğitim talep edenler reddediliyor. Sayın Bakan Nimet Çubukçu’dan okumak isteyen kızımın sesini duymasını istiyorum. Bu olanak yaratılırsa kızımın morali daha yüksek olacak, bu da tedavisini olumlu etkileyecek” diyordu.
Haber İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye’yi harekete geçirdi. Evde eğitimle ilgili yönerge iptal edilse de yönetmeliğinin hâlâ yürürlükte olduğunu, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bir tavsiye kararının bulunduğunu belirten Üye, Ece’ye evde eğitim yolunu açtı.

İl Milli Eğitim Müdürü Üye, bununla kalmadı, tüm ilçelerde Ece gibi evde eğitim alması gereken öğrencilerle ilgili tarama yaptırdı. Tarama sonrasında Gaziemir’de üç, Karşıyaka’da iki, Buca’da iki, Bayraklı’da bir, Konak’ta üç, Menderes’te bir, Karabağlar’da beş ve Ödemiş’te bir olmak üzere toplam 18 öğrencinin hastalıkları nedeniyle okullarına gidemedikleri belirlendi. Sağlıkları gereği steril ortamda bulunmaları gereken bu öğrencilere de tıpkı Ece gibi ‘evde eğitim’ hizmeti verilmeye başlandı.

18 öğrencinin evlerine öğretmen görevlendirildiğini belirten Üye, “Öğrencilerimizin eğitimlerinden geri kalmamaları için gereken neyse yapılır, yapılacaktır. Tarama hâlâ sürüyor. İhtiyacı olan tespit edilirse onlar da bu hizmetten yararlanacak” dedi.

Evde beden eğitimi dersi de var

Eve gelen öğretmenler, 12 yaşındaki Ediz Özgür’ün beden eğitiminden müziğe kadar bütün dersleri görmesini sağlıyor.

12 yaşındaki Ediz Özgür’ün kemik iliği, iki yıl önce geçirdiği viral bir enfeksiyon sonucu iflas etti. Ediz Alman bir donörden ilik nakliyle -ikinci denemede- sağlık buldu. Ama eğitim hayatı da altüst oldu.

Konak’ta Melih Özakat İlköğretim Okulu öğrencisiyken ‘edinsel ağır aplastik anemi’ tanısı konulan Ediz, Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nde tedavi görürken eğitimini hastane okulunda sürdürdü.

Taburcu edildiği dönemlerde görevlendirilen sınıf öğretmeniyle 4 ve 5’inci sınıfları evde okudu. İkinci ilik nakli operasyonu için 2008 Eylül’de yattığı hastaneden 2009 Mart ayında çıkan Ediz, bu yıl Karşıyaka’da Hasan Pınarçalı İlköğretim Okulu’nun 6’ncı sınıfına kayıt oldu. Müdür Özcan Bodur, gerekli yazışmaların ardından Ediz’in 6’ncı sınıflarda görülen tüm dersleri evinde almasını sağladı.

Ediz, evinde beden eğitiminden müziğe tüm dersleri görüyor, yazılı ve sözlü sınavlardan geçiyor: “Evde eğitimle derslerimden geri kalmıyorum. Zaten üç yıldır bu şekilde eğitim görüyorum. Ama arkadaşlarımı, en çok da onlarla teneffüslerde oynamayı, koşmayı özledim. İyileşip gelecek yıl arkadaşlarımla bir arada olmak, okumak istiyorum.” Anne Semra Özgür, öğretmenlere teşekkür ederken Müdür Özcan Bodur, “Devletimizin verdiği hizmetlerden birinin yerine ulaştığını görmek bizi mutlu ediyor ” dedi.

...
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2010 Pazar 14:49:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?