5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Kapı faciasının sorumlusu müdür

ÖĞRENCİNİN KAPIYA SIKIŞARAK ÖLMESİNDE OKUL MÜDÜRÜ ''ASLİ KUSURLU'' BULUNDU

İzmir'in Bornova ilçesinde, okulun otomatik kapısına sıkışarak hayatını kaybeden lise öğrencisi Anıl Erden'in ölümüyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda okul müdürü ''asli kusurlu'' bulundu.

Elektrik Mühendisi İş Müfettişi İş Güvenliği Uzmanı Ömer Deniz Özdemir ve İnşaat Mühendisi Emekli Baş İş Müfettişi ve İş Güvenliği Uzmanı Cihat Özen, Cumhuriyet Savcılığının talebi üzerine Seyit Şamlı Anadolu Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi'nde, 3 Haziran'da meydana gelen olaya ilişkin 6 sayfalık bilirkişi raporu hazırladı. Raporda kapıya, öğrencilerin şaka amaçlı açıp kapamalarının önüne geçmek amacıyla zaman rölesi takıldığı, butona ikinci kez basıldıktan sonra devreye giren zaman rölesinin 6-7

saniye kadar butonlardan komuta izin vermediği, öğrencilerin ise buna karşı sigorta panosu içindeki kontaktörlerden kapıyı açıp kapadıklarının belirlendiği belirtildi. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmeliğin, ''Acil çıkış kapıları kilitli veya bağlı olmayacaktır'', ''Araçların geçtiği geçit ve kapılar yayaların geçişi için güvenli değilse bu mahallerde yayalar için ayrı geçiş kapıları bulundurulacaktır. Bu kapılar açıkça işaretlenecek ve önlerinde hiçbir

engel bulunmayacaktır'', ''Mekanik kapılar işçiler için kaza riski taşımayacak şekilde çalışacaktır'' maddeleri hatırlatılırken, büyük giriş kapısının yoğun giriş çıkışlar haricinde yayalarca kullanılmamasının gerektiği, açık kalması gereken yaya giriş kapısına ise okul memurlarından Niyazi Öztürk'ün ''emriyle'' öğrenciler tarafından asma kilit takıldığı kaydedildi.

Raporda, daha önce Okul Aile Birliğinin katkılarıyla bin 200 lira ödenerek istihdam edilen kapıyı açıp kapamada da görevli güvenliğin, Okul Aile Birliğinin maddi sıkıntı çekmesi nedeniyle olaydan 15 gün önce görevine son verildiği de belirtildi.

Raporun sonuç bölümünde Okul Müdürü Hüseyin Toptaş'ın, kazanın oluşumunda ''asli kusurlu'' olduğu belirtilerek, gerekçe olarak da ''Kapıyı kumanda eden elektrik panosunu kapaklı ve kilitli tutmaması'', ''Pano içindeki kontaktörlerden kapının öğrenciler tarafından açılıp kapanmasına müsaade etmesi'', ''Kapıyı açıp kapama işlerinde bir personelin görevlendirilmemesi'', ''Okul giriş çıkış yoğunluğu haricinde büyük sürgülü kapının kullanılmasına izin vermesi'' ve ''Küçük kapının öğrencilerin okuldan kaçma

durumlarına karşı kilitli tutulmasına göz yumması'' sayıldı.

Hazırlanan raporda ayrıca küçük kapının kilitlenmesi talimatını veren Niyazi Öztürk, kapının daha önce açılıp kapanması nedeniyle devreye giren zaman rölesini beklemeyip kapıyı sigortadan açmaya çalışan nöbetçi öğrenci E.K. ve nöbetçi öğrencilerin kapıyı açmasını beklemeden araya girip geçmeye çalışan Anıl Erden'in (17) ise kazada ''tali kusurlu'' olduğu belirtildi.

Seyit Şamlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Bölümü 11. sınıf öğrencisi Anıl Erden, 3 Haziran Perşembe günü, okul girişindeki otomatik kapıya sıkışmış, başından yaralanan öğrenci kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.

ÖĞRENCİNİN KAPIYA SIKIŞARAK ÖLMESİNDE OKUL MÜDÜRÜ ''ASLİ KUSURLU'' BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2010 Salı 12:20:03
Güncelleme :29 Haziran 2010 Salı 16:33:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?