5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Katsayı farkı bu kadar yüksek olmamalı

ÖSYM BAŞKANI PROF.DR ÜNAL YARIMAĞAN:

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, Yaşar Üniversitesi'nin konuğu olarak geldiği İzmir'de bir basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ünal Yarımağan, Danıştay kararları hakkında sorulan sorulara; "Ben Danıştay'ın ve YÖK'ün kararlarına yorum getirmek istemiyorum" diye karşılık verdi.

Ev sahipliğini Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Barkan'ın yaptığı toplantıda konuşan Yarımağan, Danıştay'ın katsayı konusunda almış olduğu düzenlemeyi durdurma kararına bakıp öğrencilerin sınava girmeme veya tedirgin olacak gibi bir durumla karşı karşıya kalmaması gerektiğini söyledi. Buraya geliş amacının sınav sistemindeki değişiklikleri anlatmak olduğunu anlatan Yarımağan, "Bu bağlamda birçok toplantıya katıldım. Bu toplantı son olaylardan bağımsız olarak kararlaştırılmış bir toplantı" dedi.

Danıştay'ın aldığı kararların sorulması üzerine bu konuda yorum yapmak istemediğini belirten Yarımağan; şunları söyledi: "Açıkçası ben Danıştay'ın ve YÖK'ün kararlarına yorum getirmek istemiyorum. Ancak mevcut durum, 1998 yılından beri uygulanmakta olan sistem, alan - alan dışı diye kavram getiriyor. Bunun için farklı katsayıların uygulanmasını hükme bağlıyor ve bunların arasında çok büyük bir fark var. Kapatılamayacak kadar büyük bir fark. Ben değişiklik yapılması gereğine inananlardanım. Bu değişiklik, katsayıların kaldırılmasıyla, yaklaştırılmasıyla olur, o benim yetkimin dışında onu YÖK değerlendirip yapıyor, Danıştay'da karar veriyor."

ADAYLAR DERSLERİYLE İLGİLENSİN

Adayların bundan etkilenmemesinin mümkün olmadığını belirten Yarımağan; sözlerine şöyle devam etti: "Adayların çok fazla tedirgin olmaması gerektiğini düşünüyorum. Sınava girecek bir aday sonuçta belirli derslerden bilgisini ortaya koyacak. Şu an bir belirsizlik var. Önceki katsayılar YÖK'ün kararıyla eşitlendi, sonra birbirine yaklaştırıldı. Şimdi yeni bir düzenleme yapılacak. YÖK itiraz edecek. İtiraz kabul edilirse son kararlar geçerli olur. Bunlar adayları tamamen etkilemez demiyorum ama çok etkilememesi gerekir."

Adayların dersleriyle ilgilenmesi gerektiğini anlatan Yarımağan; şunları söyledi: "Dediğim gibi burada benim kişisel görüşüm önemli değil. Ben onu söylemek istiyorum. Ama 0,3 ve 0,8 katsayıları, aralarında çok farklıdır. 0,3 0,8 katsayıları 40 puana varan bir farka neden oluyordu. Örneğin bir fen mezunu, hukuk fakültesine gidemiyor, Türkiye birincisi bile olsa. Benim kanaatim, fen mezununun hukukçu olabileceği yönünde. Bu fark bu kadar yüksek olmamalı."

Danıştay'ın kararının ideolojik olduğu iddiaları hakkında ne düşündüğünün sorulduğu Yarımağan; "Bu yöndeki sorulara ben bir görüş belirtmek istemiyorum. Açıkçası hukuki gerekçelerini de çok okuduğumu söyleyemem. Danıştay'ın kararlarının mutlaka hukuki gerekçeleri vardır. Okusam da pek fazla okumadım" diye karşılık verdi.

ÖSYM BAŞKANI PROF.DR ÜNAL YARIMAĞAN:
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 13:59:03
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 18:50:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
elif IP: 78.170.15.xxx Tarih : 18.02.2010 20:45:27

birazda bizi düşünün kafamız allak bullak yeter