26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Kemeraltı, programa alındı

Esnafın baskısı sonuç verdi. Tarihi Kemeraltı Çarşısı, EXPO için yapılacak sempozyumda bir saatlik gezi alanı olarak dosyaya girdi


İzmirlilerin, EXPO adaylık başvuru dosyasında vizyon projelere yer verilmemesi ve Ekim'de İzmir'e gelecek Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerinin gezi programına kentin simge yerlerinin alınmamasına yönelik tepkisi sonuç verdi. EXPO Yürütme Komitesi Eş Başkanı Büyükelçi Bahattin Gürsöz, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın sempozyum programına alınacağını söyledi. Gürsöz, "Bugün gerçekleşecek EXPO Yürütme Komitesi toplantısında Dışişleri olarak Uluslararası Sempozyum programına bir saatlik Kemeraltı programının konulmasını teklif edeceğiz. Karar Yürütme Komitesi'nin" dedi.


Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar ise Yeni Asır Gazetesi'ne teşekkür ederek Kemeraltı'nın itabarının iade edilmesinden büyük sevinç duyduklarını söyledi. Gülaylar, "Büyükelçi Bahattin Gürsöz, yanlış anlamadan kaynaklanan sorunu çözdüklerini söyledi. Kemeraltı esnafına itibarı iade edilmiş oldu. Bu adımın atılmasından büyük sevinç duyduk" dedi.


İzmirlilerin ve Kemeraltı esnafının, kentin dev projelerini adaylık dosyasına almayan ve Tarihi Çarşı'yı gezi programına dahil etmeyen büyükelçilere karşı başlattığı eylem sonuç verdi. EXPO 2015 Yürütme Komitesi Eş Başkanı Büyükelçi Bahattin Gürsöz, Kemeraltı Gezisi'ni 15-20 Ekim tarihleri arasında 101 BIE (Uluslararası Sergiler Bürosu) üyesi ülke delegesinin katılımı ile gerçekleşecek olan uluslararası sempozyum programına alacaklarını söyledi. Yeni Asır'a açıklamada bulunan Eş Başkan Bahattin Gürsöz, "Kemeraltı'nın güvenliği ile ilgili cümlemiz yanlış anlaşıldı. O cümlede kast edilen yaklaşık 200-250 kişilik yabancı heyeti bir çarşıya koyduğunuz zaman ortaya çıkan gezi güvenliği sorunu idi. Bu kadar kalabalık bir grubun gezi güvenliğini sağlamakta çarşı gezdirdiğiniz kent ister İstanbul, ister İzmir, isterse New York olsun zorluk çekersiniz. O insanlar bir rehber eşliğinde müze gezer gibi tek grup halinde gezmez, bölünebilir. Dile getirilen, 12 saati dakika dakika planlanan bir programın akışı ile ilgili sıkıntı yaşanabileceğiydi. Yoksa genel asayişle ilgili bir güvenlik endişesi değildi" diye konuştu.

Büyük sevinç duyduk
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar ise Yeni Asır Gazetesi'nin yayınları sonucu tarihi çarşının itibarının iade edildiğini belirterek, "Bu konuda gösterdiği duyarlı yaklaşım ve iletişim köprüsü kurulmasını sağlamasıyla Yeni Asır Gazetesi'ne teşekkür ediyoruz" dedi. Tepkilerinin Kemeraltı Çarşısı'nın gezilmesine engel olarak güvenlik gerekçesinin öne sürülmesine olduğunu vurgulayan Gülaylar, "Sayın Büyükelçi, yazdığımız mektubun ulaşmasından hemen sonra bizzat arayarak konunun bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını belirtti. Ardından, Kemeraltı'nın sempozyum programın alınmasını teklif edeceklerini bildirdi. Bu duyarlı tavır karşısında kendisine teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki aşamada eğer üzerimize düşen bir görev olursa yerine getirmeye hazırız" diye konuştu.

Yürütme Komitesi toplanıyor
EXPO 2015 Yürütme Komitesi bugün (perşembe) İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin EXPO çalışmaları kapsamında kullanılması için EXPO Sekreteryası'na tahsis ettiği Mithatpaşa'daki eski Universiade Binası'nda saat 10.00'da toplanıyor. Toplantıya, EXPO 2015 İzmir Yürütme Komitesi Başkanı Büyükelçi Mengü Büyükdavras, Yürütme Komitesi Eş Başkanı Büyükelçi Bahattin Gürsöz ve Tanıtma Kurulu Başkanı Solmaz Ünaydın'ın yanı sıra Yürütme Komitesi üyeleri İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Aydın Kesen, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Büyükşehir Belediyesi adına ESHOT Genel Müdürü Gül Şener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın, İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Yılmaz, Vali Yardımcısı Fahri Aykırı katılacak. Toplantıda 15-20 Ekim tarihleri arasında BIE üyesi 101 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek uluslararası sempozyum programı ele alınacak. Öte yandan Yürütme Komitesi toplantısının ardından saat 14.00'te İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın da katılımıyla Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirilecek. Koordinasyon Kurulu toplantısında Uluslararası Sempozyum programının detayları ve devletin ilgili kurumlarının eşgüdümü ile ilgili çalışmalar ele alınacağı kaydedildi.

NİHAT DELİBAŞI/YENİASIR
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 14:49:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?