5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Kent AŞ işçileri için işe iade kararı

MAHKEME KENT A.Ş. İŞÇİLERİNE GÖREVİNİ İADE ETTİ

Mahkeme, Kent A.Ş. işçilerine görevini iade etti.

Karşıyaka Belediyesi, bölündükten sonra yüzölçümünün yarısını yeni kurulan Bayraklı Belediyesi'ne pay edilmesini gerekçe göstererek kendi şirketi olan Kent A.Ş.'de çalışan işçilerin bir bölümünü çıkarmıştı.

2009'un Mayıs ayında işten çıkarılan işçilerin İş Mahkemesi'nde açtıkları "işe iade" davası ise bugün sonuçlandı. Aylardan beri eylem yapan işçilerden 91 tanesinin durumunun görüşüldüğü 1. İş Mahkemesi, işçilerin işe iadesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, kararında belediyeye temyiz yolunu açarken, işçilerin işe alınmaması halinde kıdemlerine göre yeniden tazminat ödemesi hükmünü getirdi.

Geçen yıl gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından bakanlar kurulunca çıkarılan 5747 sayılı yasa gereği nüfusunun yüzde 43'ü, yüzölçümünün yüzde 60'ı Bayraklı'ya geçen Karşıyaka'da bölünmenin ardından belediyenin şirketi olan Kent AŞ.'den işçiler çıkarılmıştı. 1 Mayıs'ta tek taraflı iş akitlerine son verilen 276 sendikalı Kent A.Ş. işçisinden 260'ının açtığı davanın bir bölümü bugün sonuçlandı. Geçen günlerde bilirkişinin olumlu rapor verdiği 1. İş Mahkemesi'nde görüşülen davada mahkemece işçilerin işe iadesine karar verildi. İşçilerin davalarının görüşüldüğü 2 ve 3. İş Mahkemesi'nde bilirkişi heyetinin işçilerin lehinde sonuç verdiği onların da önümüzdeki günlerde karar vereceği belirtildi.

Öte yandan Karşıyaka Belediyesi'nin yeni gelen bilirkişi raporuna da itiraz ettiği ifade edildi. Mahkemenin Kent A.Ş. işçilerini belediye işçisi olarak tanımladığı, işe alma, sevk edilme ve çıkartma gibi kararların belediye yönetimi tarafından alındığı için böyle bir kararın verildiği öğrenildi.

Öte yandan Karşıyaka Belediyesi'nin yerel mahkemenin verdiği karara 8 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor. Belediye gelecek hafta Perşembe gününe kadar temyize gidebilecek. Yargıtay, belediyenin itirazını reddederse yerel mahkemenin kararı kesinleşecek. Ancak kabul edilirse, kesin kararın ne zaman çıkacağı Yargıtay'ın iş yüküne göre değişecek. Eğer belediye temyize gitmezse işçiler 10 gün içinde belediyeye dilekçe ile başvuru yapacaklar.

Davanın görüşüldüğü Karşıyaka Adliyesi önünde toplanan işçiler, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın daha önceki açıklamalarında hukuka karşı saygılı olacağız sözünü hatırlattı. İşçiler adına yapılan açıklamada şöyle denildi: "Biz geçmişte yaşanan tatsızlıkları unutmaktan yanayız. Mahkeme kararında ayrıca belediye işçileri işe almazsa, 5 yıldan az kıdemi olan işçiye 4 aylık, 5 ile 15 yıl arasındakilere 5 aylık, 15 yılın üzerindekilere de 6 aylık maaşları kadar tazminat verebilir ifadeleri bulunuyor.

Ama biz işimize dönmekten yanayız. Bu kararımız belediyenin elini güçlendirecek. Belediyenin kasasına para girecek. Kesinlikle belediye ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2010 Salı 18:10:05
Güncelleme :24 Mart 2010 Çarşamba 00:32:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?