19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'Kent ve Sağlık Müzesi' kuruluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in EXPO 2015 teması doğrultusunda, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde (APİKAM), “Kent ve Sağlık” konulu çok özel interaktif bir müze oluşturuyor.

2 yıldan bu yana “Kent ve Ticaret” sergisini İzmirliler ile buluşturan APİKAM, 1 Eylül 2007'den itibaren “Kent ve Sağlık” temasını içeren, farklı olarak interaktif unsurların kullanılacağı bir sergi açmayı hedefliyor. “Daha sağlıklı bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık” teması ile EXPO 2015 için Milano ile yarışan İzmir, açacağı müze ile tarihten bugüne İzmir'in sağlık alanındaki ilklerini sergileyecek.

Canlandırmalar, barkovizyon ve heykeller ile müzeyi “canlı” kılmayı amaçlayan APİKAM, dünyanın ilk tıp merkezi Bergama Allioni'yi de müzeye taşıyacak. Allioni ile özdeşleşen su perisinin heykelinin de yer alacağı bölümde, Allioni'nin bire bir benzeri kurulacak. Geçmiş dönemlerde sıkça uygulanan “müzikle şifa” yönetimi de, özel bir sunumla müzede yer alacak ve ziyaretçilerini geçmişe götürecek.

İzmir ve çevresinin antik dönemdeki sağlık konularında öne çıkmış Galen, Hipokrat gibi simge isimlerinin heykelleri de müzede ayrı bir bölümde yer alarak izleyicileri selamlayacak. Tedavide yoğun olarak kullanılan kaplıcalar ve termal sular da, ses ve ışık sunumlarıyla o dönemi yaşatacak. Süleyman Ferit Eczacıbaşı'nın kurduğu ilk eczane olan ve İstanbul'a götürülen Şifa Eczanesi, Eczacıbaşı ile yapılan özel bir protokol ile aslına uygun olarak sergide yerini alacak. Eczacılar Odası'nın katkılarıyla, Altın Damla Kolonyası, Ferit Kuvvet Şurubu, reçeteler, dönemin belge ve objeleriyle Türk eczacılık tarihini gözler önüne seren Şifa Eczanesi'nde o dönemlerde ilacın nasıl yapıldığı da uygulamalı olarak müzede yer alacak. Toplum sağlığı uygulamalarının da yer alacağı müzede, döneminde önemli merkezlerden birisi olan Karantina da yer alacak. Tarihinin ilkleri arasında yer alan ve Agora kazıları ile gün yüzüne çıkarılan “ilk diş plantasyonu”, “ilk şırınga”, “ameliyat malzemeleri” gibi çok özel tarihi objeler sergide özel bir bölümde yer alacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, toplam 434 metrekare alan üzerinde kurulacak olan “Kent ve Sağlık Müzesi”nde, tıpta kullanılan sembollerin de sergilenmek üzere “asıllarına bağlı olarak” özel biçimde yeniden tasarlandıklarını açıkladı. Gökdemir; belgeler, heykeller, antik objeler ile zenginleşecek olan müzede, İzmir tarihini de anlatacaklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan, EXPO 2015 adaylığına destek amaçlı kurulacak ve İzmirliler'e hem kent tarihini hem de EXPO vizyonunu anlatacak olan serginin yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı tarafından çıkarılan Kent Kültürü Dergisi'nin 2007 Sonbahar sayısı da müze ve EXPO temasına uygun olarak “Kent ve Sağlık” olarak belirlendi.
iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2007 Cuma 11:04:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?