5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Kum zambakları korunuyor

CİTTASLOW KUM ZAMBAKLARINI KORUMAYA BAŞLADI

Sakin şehir Seferihisar örnek bir davranış sergiliyor. Cittaslow Sakinşehir Seferihisar doğa dostu olduğunu kum zambaklarını korumaya alarak gösteriyor.

Nesli tükenen çiçekler arasında olan Kum Zambakları için pek çok önlem alan İlçe bu zambaklarla anılmayıda hedefliyor. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Sakin Kent olmak, çevre duyarlığından ulaşım düzenine, yiyecek içecek kültüründen, doğayla barışık olmaya ve korumaya, tümüyle çağdaş bir yaşama biçimi ve tercihidir. Doğaya saygı göstermek, korumak ve insan – doğa kardeşliğini pekiştirmek, bu tercihin vazgeçilmezleri arasındadır. Bu anlayışımızın göstergelerinden biri olarak, dikkatleri birer doğa harikası olan Kum Zambaklarına çekmek istiyoruz. Bir yandan yıllara yayılan duyarsızlık ve ilgisizliğe, bir yandan da bundan sonra yapacaklarımıza dair bir farkındalık yaratmak istiyoruz. 2010 yılı Bio Çiçekçilik yılı olarak ilan edildi. Bio Çiçekçilik’in en önemli çeşitlerindendir Kum Zambakları. Kum Zambakları, doğanın bize armağanı olan, nadir ve narin güzelliklerdir. Ne yazık ki, sahillerdeki yanlış yapılanmalar, sivrisinek mücadelesinde kullanılan ilaçlar, ezilmelerine, koparılmalarına yol açan dikkatsizlikler, Kum Zambaklarını tükenme ve yok olma tehlikesinin eşiğine getirmiştir. Yanlış anlaşılan bir şey var, Kum Zambakları yeşil yapraklarını döktükten sonra çiçek açarlar. Bu nedenle, kimimiz onları kurumuş bitkiler olarak görür ki, bu tümüyle yanlıştır. Biz, tüm hemşerilerimizi ve ağırlamaktan onur duyduğumuz konukları, başta Kum Zambaklarımız olmak üzere, bölgemizin doğal yapısına saygı ve sevgi göstermeye, korumaya davet ediyoruz.”

Başkan Soyer, Kum Zambaklarının korunmasına dair yapılacakları, şöyle açıkladı; “Öncelikle, sahillerimize ve kumul bölgelerine Kum Zambaklarını tanıtıcı ve uyarıcı bilgiler yazılı panolar koyacağız. Çiçeklerimizin yoğun olduğu bölgelerdeki yürüyüş yollarını, onları rahatsız etmeyecek biçimde düzenleyeceğiz. Kum Zambaklarının çevresini çitle korumaya almaya başladık. Sinek ve haşere mücadelesinde kullandığımız ilaçların, Kum Zambağımıza ve üremeleri için hayati önem taşıyan Pervane Böceğine, zarar vermeyecek içerikle hazırlanmasını sağlayacağız. Broşürler yayınlayacak ve toplantılar düzenleyeceğiz. Bu konularda bilim kurumlarından ve araştırmacılarımızdan destek alacağız. Kum Zambaklarıyla ilgili çalışmalarımızı, öteki çalışmalarımızla uyumlu ve birbirlerini destekler biçimde sürdüreceğiz. Çok iyi biliyorum ki, her alanda olduğu gibi, tüm Seferihisarlı hemşerilerimle birlikte, bu konuda da örnek oluşturacağız.”

CİTTASLOW KUM ZAMBAKLARINI KORUMAYA BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2010 Salı 16:58:03
Güncelleme :22 Haziran 2010 Salı 17:02:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?