26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Matematik müzikle öğretilecek

Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan "Matematik Eğitiminde Müziğe Dayalı Materyal Geliştirme" Tübitak projesini sunmak üzere Hasan Sağlam Öğretmenevi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İzmir Valisi Cahit Kıraç da katıldı. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Kocabaş başkanlığında yürütülecek olan projede, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 10 uzman öğretmen, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden 10 ve Ege Üniversitesi'nden 1 araştırmacı olmak üzere toplam 21 kişi görev alacak. 3 yıl boyunca devam edecek proje, öncelikle pilot okullarda ardından da tüm İzmir'de uygulamaya konacak. Konuyla ilgili olarak konuşan Proje Yürütücüs Prof. Dr. Ayfer Kocabaş, müziğin insan zihni üzerindeki olumlu etkisini matematikte de kullanarak, matematikten korkan öğrencilerde derse karşı olumlu tutum geliştirmeye çalışacaklarını belirtti. Bu proje ile matematiğin öğrencilerin kabusu olmaktan çıkacağını ifade eden Kocabaş, "Müziğin yaratıcı problem çözme, sayısal düşünme, karar verme, olumlu tutum geliştirme, konsantrasyon ve hafıza geliştirip güçlendirme gibi alanlarda etkili olduğunu biliyoruz. Bu olumlu etkileri neden matematikle birleştirmeyelim diye düşündük ve ortaya böyle bir proje çıktı. Pilot okullarda başlayacak uygulamanın ardından İzmir'de yaklaşık bin 300 öğrenci proje kapsamına alınacak" diye konuştu. 

Toplantıda bir konuşma yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, İl Müdürlüğü olarak birçok başarılı ve ilk olma özelliği taşıyan projeye imza attıklarını belirtti. Dört yıl önce Avrupa Birliği Proje Birimi kurduklarını ve yaklaşık 3 bin öğretmenin proje eğitimlerinden geçirildiğini ifade eden Aydoğan, geçen sene Tübitak tarafından dağıtılan 105 madalyanın 35 tanesini İzmir'in aldığını belirtti. AB projeleri ile ilgili olarak önemli yol katedildiğini ifade eden Aydoğan, "Bugün 195 projemiz AB standartlarında kabul edildi. 3 milyon 900 bin avroluk fondan İzmri'deki 174 okul faydalandı. bu Türkiye'de en iyi sonuçtur, bizim hedefimiz 174 okul sayısını iki katına çıkarmaktır" dedi. Müzikle matematik eğitiminin de bir ilk olacağını vurgulayan Aydoğan, öğrencilerde varolan matematik korkusunu artık değiştirmek istediklerini söyledi. 3 yıllık uygulamanın ardından sunacakları rapor doğrultusunda Bakanlığın uygulamayı yeniden değerlendirebileceğini ifade eden Aydoğan, "Öğrencilerin birçoğunda varolan matematik korkusunu aşmak için uygulanacak projenin Türkiye'ye bir model oluşturacağını düşünüyorum" dedi. Konuyla ilgili konuşan Dokuz Eylül üniversitesi Rektörü Emin Alıcı, varolan eğitim öğretim sisteminde yalnızca matematik değil, hiçbir şeyin öğretilemediğini söyledi. Öğrencilerin zihinsel becerilerini geliştirmeye yönelik projelerin desteklenmeye başladığını belirten Alıcı, "Yıllardır ingilizce öğrenemeyen birisinin öğrenme ortamını değiştirince İngilizce konuşmaya başladığını görüyoruz. Bu halk zeki ama biz halka öğretmesini bilmiyoruz. Kimin neyi, nasıl öğreneceğini iyi bilmek lazım. Bu proje ile artık matematikte sıfır çeken öğrenci kalmayacak" dedi. Konuşmacıların ardından söz alan İzmir Valisi Cahit Kıraç, temeli matematiğe dayanmayan bir bilim ve sanat dalı olamayacağını belirterek, matematiği geliştirmeden insanın gelecekteki ufuğunu da geliştiremeyeceğini ifade etti. Türkiye için güzel bir projeyi İzmir'den başlattıklarını belirten Vali Kıraç, "Ezbere dayalı yöntemi bırakarak sevgiye, müziğe dayalı, öğrenmeyi öğreten bir proje başlatıyoruz" dedi. 550 milyar lira bütçeli projenin Tübitak tarafından destekleneceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2007 Cuma 16:04:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?