26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Meclise giren kadın milletvekili sayısı arttı

23. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından meclise giren kadın milletvekili sayısının artış göstermesi birçok kesim tarafından olumlu karşılandı.

2007 genel seçiminde meclise giren kadın milletvekili sayısının artışını değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölümü Öğretim Görevlisi Itır Bağdadi, "Bir önceki meclise göre kadın milletvekili sayısının iki katından fazla olması sevindirici. Bundan sonra kadın milletvekillerine bakanlık görevi verilmesi ile gerçek temsile yaklaşılacağını düşünüyorum" dedi. Kadın adaylarla ilgili çalışmalar yapan ve bu çalışmalarını bir kitapta toplayan İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Öğretim Görevlisi Itır Bağdadi, 23'üncü dönemde meclise giren 48 kadın milletvekili ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bağdadi, kadın milletvekillerinin oranında artış olmasının sevindirici olduğunu ancak bunun özellikle iktidar partisinin oy oranının yüksek olması ile ilgili olduğunu belirtti.

Bağdadi, iktidar partisinin geçen seçime göre oy oranını artırması ile kadın adaylar listelerinin alt sıralarda yer alsa bile meclise girmeyi başardığını söyledi. Bağdadi, diğer partilere bakıldığında meclise giren kadın sayısının yine de yetersiz olduğunu anlattı.

Kadın milletvekillerinin parti ayırımı gözetmeksizin birlik olup kadınlar için çalışması gerektiğine dikkat çeken Bağdadi, "Hem partilerden seçilen hem de bağımsız kadın milletvekillerinin, kadın sorunlarının çözümünde daha fazla duyarlılık göstererek birlikte çalışacaklarını umuyorum. Özellikle doğu bölgelerimizde kadınların çözülmesi gereken acil sorunları var. Kadın milletvekillerinden bu sorunları gündeme getirerek çözümünde ön ayak olmalarını bekliyoruz" diye konuştu. Itır Bağdadi, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile ortaklaşa yürüttükleri kadın adaylarla ilgili kitap hazırlığının devam ettiğini, meclise seçilen ve seçilemeyen kadınlarla görüşerek kitabı tamamlayacaklarını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2007 Pazartesi 14:54:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?