5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Milli Eğitim'de rüşvet soruşturması

Buca ilçesinde, bazı sürücü kursları ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli bazı kişiler arasında rüşvet çarkı oluşturulduğu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne para yatırmayan sürücü kurslarının sürücü belge sertifika başvurularının çeşitli sebeplerle geciktirildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Haklarında soruşturma açılan kişiler arasında Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü C.Y. de bulunuyor.

Soruşturma, kredi kartı sahteciliği suçundan dolayı Buca E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yatan M.M. adlı kişinin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurmasıyla başladı. M.M., 2008 yılı mayıs ayına kadar Buca'da bulunan bir sürücü kursunda "müdür" olarak görev yaptığını, görev yaptığı süre içinde sürücü kursuna katılarak başarısız olan sürücü adaylarından yeniden sınava girebilmeleri için 35 TL yerine 100 TL alındığını söyledi.

M.M.'nin verdiği bilgiye göre, "Sürücü kursları bu paranın 35 TL'sini yeniden sınava girmeleri için kullanırken, 65 TL'si kendilerine kalıyordu. Adayların bundan haberleri yoktu. Sınavı geçip sertifika alan adaylardan ayrıca sertifika ücreti adı altında 40 TL daha alınıyordu. Toplanan bu paralar Buca'da bir bankada açılan ve bir sürücü kursunun sahibi olan kişi adına hesaba yatırılıyordu. Bu kişinin hesabına Buca'da bulunan diğer sürücü kursları da her ay düzenli para yatırıyordu. Yatırılan bu paralar Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne aktarılıyordu. Bunun nedeni de sürücü kurslarının denetlenmemesi ve işlemlerin daha çabuk yürütülmesiydi."

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla harekete geçen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Buca ilçesindeki banka şubeleriyle yazışmalar yaptı ve zanlıları teknik takibe aldı. Yapılan inceleme sonucunda, Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sürücü kursları ve adaylarıyla ilgili resmi işlemlerinin hepsini Buca'da bulunan iki ayrı banka şubesinde devam ettirdiği, soruşturmada adları geçen sürücü kursları yetkilisi 3 kişi adına başka bankalarda hesap açılmış bulunduğu, bu kişilerin hesaplarına yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan adayların sertifikalarının Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylanması için onay parası adı altında sürücü kurslarına aday başına 2 ve 3 TL civarında para yatırıldığı, bu işlemlerle ilgili dekontların Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildiği iddia edildi.

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce bu hesaba sertifika onay parası adı altında yatırılan paraların miktarının dekontlardan tespit edilerek Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü C.Y.'nin özel sekreteri N.T. tarafından bu hesaptan, hesap ortaklarından N.A.'dan çek alınmak suretiyle bankadan tahsil edildiği, tahsil edilen paraların Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne aktarıldığı ileri sürüldü.

Ortak hesap sahipleri N.A., A.E. ve S.B.'nin kendi aralarında buluşarak ortak hesapla ilgili görüşmeler yaptıkları, görüşme esnasında, bilgilerine başvurulan sürücü kurslarıyla ilgili, "Aynen öyle, alt birimlerden bilgi alıyorlar sonra bize yukarıya çıkacaklar" diyerek konuştukları, ortak hesap sahiplerinden N.A.'nın bir sürücü kursu görevlisi M.E. adlı kişiyle yaptığı telefon görüşmesinde "ortak hesaba para yatırması konusunda baskı yaptığı" tespit edildi.

Konuyla ilgili bilgisine başvurulan sürücü kursları yetkilileri, polise verdikleri ifadelerde, sertifika onay parasını vermedikleri zaman sertifikalarının onaylanmadan geç çıktığını, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sürücü kursları üzerinde bu durumu baskı unsuru olarak kullandığını" iddia etti. İddialar üzerine, Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü C.Y. ile ilçe milli eğitim görevlileri ve sürücü kursları yetkililerinden E.B., N.T., S.U., H.Ç., M.A., S.B., N.A., A.E., E.K., İ.Y., E.A., T.B., C.N., F.K., T.Y., A.S. ve Ç.G. hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesi kapsamında "örgütlü olarak görevi kötüye kullanma, belgede usulsüzlük" iddialarıyla haklarında soruşturma yapıldı. Zanlılarla ilgili hazırlanan tahkikat evrakları İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2010 Çarşamba 17:07:03
Güncelleme :27 Ocak 2010 Çarşamba 17:10:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?