5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

“Mini” kültür zirvesi

İZMİR'DE “MİNİ” KÜLTÜR ZİRVESİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın İzmir'e yeni bir kültür mekanı kazandırmak için başlattığı yer arayış çalışmaları için, halen atıl durumda bulunan eski Elektrik Fabrikası binalarını adres gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın İzmir Devlet Opera ve Balesi binasının restorasyon çalışmalarını incelemesi sırasında bir araya gelen ikili, kentte yeni kültür ve sanat mekanları oluşturmak için görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmede İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın yanı sıra; Müzeler Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi yetkilileri de hazır bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmesinin ardından yepyeni bir çehreye bürünerek kentin en önemli kültür mekanlarından biri haline gelen Tarihi Havagazı Fabrikası'nı gezdiğini ve çok beğendiğini söyledi. Günay, bu tarihi mekan gibi yeni bir mekan için arayış içinde olduklarını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, eski elektrik fabrikasının bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu ifade ederek, Bakan Günay'a buranın tahsisini almaları yönünde tavsiyede bulundu. Başkan Kocaoğlu; “Bu binalar Tedaş'a ait ve zaten sit konumunda. Dolayısıyla kente başka türlü kazandırılmaları ya da alıcısına herhangi bir rant sağlaması mümkün değil. Tedaş'tan bu binaların alınarak kültür mekanı olarak değerlendirilmesi doğru olur” dedi. Vadeli İşlemler Borsası'nın söz konusu alan için talepleri olduğunu da hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; “Ben o binaların VOB'a verilmesiyle ilgili Özelleştirme İdaresi'ne öneri de götürdüm. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak siz özelleştirilmesini sağlayın, bu mekanı kurtaralım” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, ayrıca aynı bölgede bulunan eski un fabrikası binalarının da dokuzda bir hissesinin Tedaş'ın elinde bulunduğunu hatırlatarak; “O binaları da alarak restore edebilmek için izaleişüyu davası açtık. Dava olumlu sonuçlanırsa, orayı da değerlendireceğiz” dedi.

“YARIM İŞİ SEVMEM”

Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın Bornova'daki yarım kalan kültür merkezi projesini Büyükşehir Belediyesi'nin bitirmesi talebini de geri çeviren Başkan Kocaoğlu; “Ben yarım iş sevmiyorum. Kendim sıfırdan başlayıp, kendim bitirmeyi seviyorum. Orası ölü doğmuş bir yatırımdır. Bu iş, 1990'lı yıllardan beri gelen sorunlu bir iş. Ama orası için bir söz verdim, arkasındayım. Siz o mekanı yapın, bedeli olan 30 milyon TL'nin üçte birini Büyükşehir Belediyesi olarak biz karşılayacağız” dedi. Bornova'daki Peterson Köşkü'nü ise yaklaşık iki sene önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan devir aldıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaşanan zaman kaybının Bakanlığın kendi projesinde ısrar etmesi ve projenin kendilerine ulaşmaması nedeniyle olduğunu kaydetti. Başkan; “En sonunda Genel Müdür hanımefendinin odasında protokolü değiştirmeyi önerdim, biz yapalım dedim. Röleve ve proje çalışmalarını yaptık, en kısa zamanda ihaleye çıkacağız” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ayrıca kente Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ni kazandırdıklarını hatırlatarak, Karşıyaka'da da en az 100 milyon lira maliyetli bir opera binası yapma hazırlığında olduklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarının bir bölümünü, Büyükşehir Belediyesi'nin projelerine destek amacıyla aktarılabileceğini de sözlerine ekledi.

İZMİR'DE “MİNİ” KÜLTÜR ZİRVESİ
İZMİR'DE “MİNİ” KÜLTÜR ZİRVESİ
İZMİR'DE “MİNİ” KÜLTÜR ZİRVESİ
İZMİR'DE “MİNİ” KÜLTÜR ZİRVESİ
İHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2010 Cumartesi 14:31:04
Güncelleme :15 Mayıs 2010 Cumartesi 15:34:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?