5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Mısırlılar İZSU için geldi

MISIRLILAR İZSU İÇİN GELDİ

Mısır Su Bakanlığı’ndaki yönetici ve mühendisleri, Mısır hükümeti ile ABD Kalkınma Ajansı’nın Mısır’da gerçekleştirdiği Entegre Su Kaynakları Yönetimi Projesi kapsamında İZSU Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

 Bir haftalık Türkiye programının 3 gününü İzmir’e ayıran heyetin ilk durağı İZSU Genel Müdürlüğü oldu.

Genel Müdürlük binasında konuk heyete bir sunum yapan İZSU Genel Müdürü Dr. Ahmet Alpaslan, İzmir’in içme suyu projelerini ve su kaynaklarını anlattı. Türkiye’nin su potansiyelinin 186 milyar metreküp, İzmir’in ise 2.5 milyar metreküp olduğunu belirten Alpaslan, Türkiye’deki su potansiyelinin sadece yüzde 1’nin İzmir’de olduğuna dikkat çekti.

Türkiye nüfusunun yüzde 5.3’nün İzmir’de bulunduğunu ve yüzde 1’lik su potansiyelinin oldukça düşük olduğunu söyleyen Alpaslan, bunda yağış oranı ve sıcaklık, akarsu havzalarının azlığı, sanayicinin kullanmak istediği su ihtiyacının fazlalılığının etkisi olduğunu söyledi. Az olan su potansiyeli ile yeni yasa ile birlikte sorumluluk alanı 10 kat artan kente yeterli miktarda su verebilmek için büyük gayret gösterdiklerini kaydeden Alpaslan, “Suyu son derece dikkatli ve ölçümü kullanmak durumundayız. 2 yıl önce önemli bir kuraklık tehlikesi geçirdik. Su kaynaklarımız minimum sınırlara indi. Yeni su yılının başlamasıyla ve yağışların artmasıyla su tehlikeli dönemi atlattık. Ancak hiç unutmamamız gereken konu, suyun oldukça tasarruflu ve dikkatli kullanılması. Bu konuda hemşehrilerimizle su tasarrufu ile ilgili kampanyalar yürüttük ve onları aydınlatıcı çalışmalar düzenledik. 0 – 13 metreküp su kullanımında su tarifesini düşük tutarak da su tasarrufunu teşvik ediyoruz” diye konuştu. Mısır hükümeti Su Bakanlığı genel direktörü Emad Meaheil ise Mısır’ın su ihtiyacını Nil Nehri’nden karşıladıklarını ve sularının kısıtlı olduğunu belirterek, İZSU Genel Müdürlüğü’nün su yönetimi konusunda yürüttüğü projelerden oldukça etkilendiklerini bildirdi.

MISIRLILAR İZSU İÇİN GELDİ
MISIRLILAR İZSU İÇİN GELDİ
MISIRLILAR İZSU İÇİN GELDİ
MISIRLILAR İZSU İÇİN GELDİ
MISIRLILAR İZSU İÇİN GELDİ
MISIRLILAR İZSU İÇİN GELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2010 Cumartesi 12:47:01
Güncelleme :27 Mart 2010 Cumartesi 12:54:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?