5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Nazi altınları okutacak

NAZİ ALTINLARI İZMİRLİ ÖĞRENCİLERİ OKUTACAK

İkinci dünya savaşı sırasında Yahudilerin dışında sayısı bilinmeyen Avrupa da yaşayan Roman vatandaşların da öldürüldüğünü tespit eden Alman Hükümeti, İsviçre bankalarında ortaya çıkan Nazi altınlarının eğitimde harcanması yönünde karar aldı. 2005 yılında AB aldığı "10 Roman Yılı" kararıyla Avrupa ülkelerindeki Romanlara verilen eğitim burslarından, Türkiye'de ki ve İzmir'deki Roman öğrencilerde yararlanacak.

Alman Hükümetinin bir şekilde Roman vatandaşlardan özür dilediğini ifade eden İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hukuku Bölümünden Cihan Uzunçarşılı Baysal;" Alman Hükümeti bir anlamda Nazilerin 2'nci Dünya Savaşında yaptıklarının vicdani hesaplaşmalarını bu tür sosyal yönü olan projelerle insanlardan özür diliyor. Savaşta Yahudilerin dışında Romanlarında öldürüldüğünü düşünen Alman Hükümeti, Avrupa da yaşayan Romanlara verdiği bursları ülkemizdeki roman öğrenciler içinde açtı. Geçtiğimiz yıl başlattığımız bu burslara bu yıl İzmir, Mersin, Hatay, Hopa ve Trakya da yaşayan Roman öğrenciler de dahil oldu" dedi.

“AYRIM YAPMADIK”

İzmir Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Çardak, dernek olarak eğitime çok büyük önem verdiklerini kaydetti. Kuruldukları günden itibaren her yıl okuma-yazma kurslarıyla onlarca Roman vatandaşa diploma kazandırdıklarını belirten Çardak; "Genel şekliyle Roman vatandaşlarının ekonomileri bozuk. Hal böyle olunca üniversitelerde okuyan Roman öğrenci sayısı düşük. Bu yıl lise 3 ve 4 öğrencilerini de kapsayacak şekilde burs başvuru alanını genişlettik. Yetmedi Roman olmayan bursa ihtiyacı olan gariban öğrencilerinde yararlanmasını sağladık. Roman ve Roman olmayan 40 öğrenci bu yıl burs programına katılmak için dosya aldı. Burs yönetmeni Baysal'ın da öğrencilere belirttiği gibi her öğrenci bu burstan 800 Euro alacak. Ayrıca okul harçları karşılanacak. Bu yıl ilköğretimi bitiremeyeh Roman çocukları için Orta Okulu bitirme ile okuma-yazma eğitim kurslarımızı açtık devam ediyor" dedi.

NAZİ ALTINLARI İZMİRLİ ÖĞRENCİLERİ OKUTACAK
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 08:37:02
Güncelleme :11 Mart 2010 Perşembe 09:54:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa tutar IP: 88.248.23.xxx Tarih : 30.03.2010 17:02:45

YAA SIMDI ALMANLARA GUVEN DUYMAKTA NE KADAR BASARILI OLMALIYIZ BILMEK ZOR NIYE DIYECEKSENIZ BU SOYKIRIMI YAPTIKTAN SONRA OZURUN BI ANLAMI YOK HEM OZUR DE BOYLE MI OLMALI COK AYRI BISE  BU ARA SUPELENILMELI DE AJAN YETISTIRILEBILIR HEE BU ARA BU SADECE BNM GORUSUM CUNKU BIZ  HALK OLARAK  COK GUVENIRIZ AMA HEP BI SUPELENMEKTE  FAYDA VAR