5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Öğrencilerden 'ortak' proje

“ORTAK” TA BULUŞTULAR

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde birbirinden uzak görünen Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi “Ortak” projesinde buluştu.

İki fakültenin bu yıl mezun olacak öğrencileri, iş kaygısı yaşamaya başlayınca “ortak” projesini oluşturdu.

Projede, tasarım öğrencileri ürünü oluştururken, ekonomi öğrencileri de pazar araştırması yaparak ürünlere kaynak buluyor.

Ekonomi Bölümü son sınıf öğrencisi Çağla Büyüktaş ile Endüstriyel Tasarım son sınıf öğrencisi Zeynep Şahin, “ortak”ın yaratıcılarından. Yeni fikirlerin destekçisi Embryonix tarafından desteklenen “Ortak” şimdiden öğrencilerin umudu oldu. Tasarım öğrencileri canla başla tasarladıkları ürünlerinin nasıl pazarlanacağına kafa yormazken, ekonomi öğrencileri de hazır ürünlere pazar arayışına girdi. Tasarladıkları ürünlerin geleceği konusunda endişe duyduklarını ve bu sıkıntıyla yola çıktıklarını belirten Zeynep Şahin, “Çağla ile on yılı aşkın bir dostluğumuz var. Çok ayrı bölümlerde okumamıza rağmen, aynı ortamlarda ders çalışıp, projelerimizi üretiyoruz. Ben tasarladığım ürünleri ne yapacağımı bilemezken Çağla da elinde hazır ürün olmadığı için bir piyasa araştırması yapamıyordu. Biz de buradan yola çıkarak birleşme kararı aldık. Fikri hocalarımızla paylaştığımızda bizi inanılmaz bir şekilde desteklediler. Şu anda tasarladığım ürünler için endişe duymuyorum” diye konuştu. Bir ürünün tasarlandıktan sonra satılana kadar birçok faktörün önemli olduğunu söyleyen Çağla Büyüktaş ise, “Elimizde bir ürün ya da mal olmadığı için yaptığımız projeler hep havada kalıyordu. Ortak bizi gerçek dünyaya ulaştırdı. Şimdi tasarlanan ürünlerin maliyetlerini en ince detaylarına kadar hesaplayıp, Pazar analizleri yapıyoruz. Hangi ürün, nerede ne kadara satılır bunları ortaya çıkarıyoruz. Tasarımcı bunları hiç düşünmeyerek kendini sadece üretmeye adıyor. Çünkü bir tasarımcının güzel bir üretim yapabilmesi için bu tür şeyleri düşünmemesi gerek. “Ortak” tam olarak bunu sağlıyor” dedi. Mezun olduktan sonra piyasaya atılmadan önce yüksek lisans yapmayı düşündüklerini söyleyen Çağla Büyüktaş ve Zeynep Şahin, en az bir yıl daha Embryonix’te “ortak” projesini sürdüreceklerini söyledi. Ortak projesinde iki fakülteye destek veren Embryonix Birimi Koordinatörü Taylan Demirkaya, “Embryonix’in kuruluş amacı bu tür yeni fikirlere destek vermek. Strateji ortaklarımızın yardımıyla öğrencilerin bu projede ilerlemelerini sağlayacağız. Birçok öğrenci son senelerinde bu tür iş kaygılarına düşüyorlar. Ancak bu proje gerçekten iki ayrı fakülteyi bir araya getiren çok başarılı bir örnek” dedi.

EMBRYONİX NEDİR?

Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD), Ege Sanayi İş Adamları Derneği (ESİAD), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Odası (İTO) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Embryonix’in ortakları. Yeni fikirler, yeni bir teknoloji, var olan teknolojinin farklı bir şekilde kullanımı konusundaki yeni projelere Embryonix danışmanlık hizmeti veriyor. Projenin başarılı olup olmayacağı, hangi yolları izleyebileceği, eğitim ve kişisel gelişim gibi konuların yanında finansal destek de sağlıyor. Onay alan projeler iki yıllık kuluçka süresi boyunca Embryonix’ten faydalanabiliyor.

“ORTAK” TA BULUŞTULAR
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2010 Cumartesi 10:29:00
Güncelleme :22 Mayıs 2010 Cumartesi 11:05:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?