5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Onlar henüz elektrikle tanışmadı

İZMİR'DEKİ MAHALLE HENÜZ ELEKTRİKLE TANIŞMADI

Dünya 21.yüzyılın tüm teknolojik nimetlerini doyasıya yaşarken, İzmir'in Tire ilçesine bağlı Yenişehir köyü Kızılkaya Mahallesi sakinleri henüz elektrikle tanışmadı.

Cumhuriyet tarihi ile birlikte, özellikle 50'li yıllardan itibaren köylere ve mezralara elektrik götürmeyi temel görevleri arasına alan devlet yetkilileri, bugüne kadar ne yazık ki Kızılkaya Mahallesi'ne elektrik götürmeyi başaramadı.

Görenlere, "Burası gerçekten İzmir'in köyü mü?" diye sorduran Yenişehir köyüne bağlı 11 haneli Kızılkaya Mahallesi sakinleri, modern yaşamın olmazsa olmazları listesinin en başında yer alan elektrik enerjisiyle çok istemelerine rağmen henüz tanışamadı. Toplam 40 nüfusun yaşadığı mahallede, mezra sakinleri lüks diye tabir edilen tüplü lambalar, mum, gaz lambası ve kandillerle aydınlanırken, gıda malzemelerini tel dolaplarda saklıyor. Hepimizin evlerinde yer alan beyaz eşyalar ise onlar için sadece çok uzak bir hayalden öteye geçmiyor.

 

SON ARZUSU ELEKTRİK

Bugüne kadar köyüne elektriğin bağlanacağı günü büyük bir sabırsızlıkla bekleyen Kızılkaya Mahallesi'nin en eski sakinlerinden 91 yaşındaki Ayşe Yılmaz ise yetkililere seslenerek, "Televizyon izlemeden ölmek istemiyorum" dedi. Eşini 1973 yılında kaybeden Ayşe nine, "Ömrümüz boyunca eşimle birlikte köyümüze elektrik bağlanır diye umut ettik. Eşim 37 yıl önce elektrik nedir bilmeden vefat etti. Benim de artık günlerim sayılı. Mahallemiz yeni kurulan bir mahalle değil. Bizler burada yaklaşık 110 yıldır

yaşıyoruz. Daha 6 yıl öncesine kadar yolumuz bile yoktu. İnsanca yaşamak bizlerin de hakkı. Dünyadan haberimiz yok. Ölmeden önce son arzum benim köyüme de elektriğin gelmesi" diye konuştu.

 

"DÜNYADAN İZOLE OLDUK"

Yenişehir Köyü Muhtarı Akif Koyuncu ise, kendisinin de ailesiyle birlikte Kızılkaya Mahallesi'nde ikamet ettiğini belirterek, "Çocuklarımız bu çağda gaz lambaları ile ders çalışıyor. Mahallemize elektrik gelmesi için bugüne kadar çok mücadele vermemize rağmen bir sonuç elde edemedik. Evimizde bir gün bile lamba yakamadık. Bu çağda bizler hala gaz lambasına, kandile muhtaç, dünyadan izole olmuş bir şekilde yaşıyoruz. Herkes televizyondaki haberleri takip edip dizileri seyrederken bizler karanlıkta

oturuyoruz. Soğuk su bile içemiyoruz. Mahallemizin bağlı olduğu 2 kilometre uzaklıktaki Yenişehir köyünde elektrik var. Elektriği 2 kilometre daha getirmek çok mu zor?" diye konuştu.

İZMİR'DEKİ MAHALLE HENÜZ ELEKTRİKLE TANIŞMADI
İZMİR'DEKİ MAHALLE HENÜZ ELEKTRİKLE TANIŞMADI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2010 Cumartesi 17:28:01
Güncelleme :21 Ağustos 2010 Cumartesi 17:38:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?