5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Ormanlar 24 saat gözetleniyor

ORMANLAR 24 SAAT KAMERAYLA GÖZETLENİYOR

İzmir'de dumana karşı sesli ve görüntülü olarak alarm veren ve 24 saat kayıtta olan kameralı sistem sayesinde orman yangınları anında tespit ediliyor.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarına karşı kameralı sistemlerle tedbir aldı. Dünyada ilk kez İzmir'de uygulanan projeyle olası orman yangınlarına karşı 7 merkezi gözetleme kulesine yerleştirilen kameralar, dumana karşı sesli ve görüntülü olarak alarm veriyor. Yamanlar, Nif, Teketepe, Dikmen, Basra, Karlık ve Deniş bölgelerinde gözetleme kulelerine yerleştirilen 360 derecelik görüş açısı ve 24 saat kesintisiz kayıt yapan kameralar sayesinde, projenin takip merkezi olan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü

Yangın Hareket Merkezi'nde olası yangınlara karşı erken tespitler yapılarak zamandan tasarruf sağlanıyor.

İzmir'de 66 gözetleme kulesinin var olduğunu açıklayan Haberleşme Uzmanı Oktay Çelikeroğlu, 2009 yılı itibariyle uygulanmaya başlanan projenin dünyada bir ilk olduğunu ve uygulamanın sadece İzmir'de gerçekleştiğini söyledi. Çelikeroğlu, kablosuz radyo link sistemiyle kulelerdeki kaydedilen görüntülerin merkeze aktarılarak takip edilebildiğini ve kulelerinde istedikleri takdirde internet ortamında bu görüntülere ulaşabildiklerini söyledi. Dünyada ilk kez İzmir'de uygulanan projeyi Çelikeroğlu şu şekilde anlattı:

"2007 yılı itibari ile başlayan Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi adlı proje 2009 yılında dünyada ilk defa İzmir'de uygulanmaya başlandı. 10 kilometrelik takip mesafesine sahip kameralara yerleştirilen özel yazılım sistemi sayesinde dumana karşı sesli ve görüntülü alarmlar alabiliyoruz. 7 gözetleme kulesinde 2 adet kameramız mevcut. Ancak 66 gözetleme kulesine karşın bu sayıyı ortalama değer olarak 25 'e yükseltmek için çalışmalarımız devam ediyor."

Yangınların zirvede değil de özellikle dağların etek kısmında çıktığını hatırlatan Çelikeroğlu, ormanlık alanlarda yukarıdan aşağıyı değil de aşağıdan yukarıyı da gözetleme amaçlı bir uygulama başlatacaklarını söyledi. Çelikeroğlu, "Bu hafta içinde Manisa'da Saruhan Otel'in çatı katına kamera yerleştireceğiz. Bu sayede aşağıdan yukarıya doğru görüş açısını elde edeceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2010 Salı 10:53:02
Güncelleme :29 Haziran 2010 Salı 17:58:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?