5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Özbek Bakan İzmir'de

ÖZBEK BAKAN İZMİR'DE

Özbekistan Tekstil ve Sanayi Bakanı İlham Haydarov, Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadirov ile iş adamlarından oluşan 20 kişilik heyet İzmir Ticaret Odası (İZTO)'yu ziyaret etti.Özbekli Bakan Haydarov özellikle İzmirli iş adamlarına hazır giyim sektörü konusunda üykelerine yatırım için beklediklerini açıkladı.

İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Necmi Çalışkan buluşmada iki ülkenin dost ve kardeş olduklarını ifade ederek; Özbekistan'ın zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu anlattı. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yetersiz olduğunu, 2009 yılı rakamlarıyla Türkiye'den bu ülkeye 273 milyon dolar ihracat gerçekleştirilirken, Özbekistan'dan 413 milyon dolarlık ithalat yapıldığını belirten Çalışkan; “İki ülke arasındaki ilişkilerin artması bakımından bu ziyaretler önem taşımaktadır.Türkiye'nin ihtiyacı olan bütün ürünler de Özbekistan'da mevcuttur” dedi.

Türkiye'de 103, İzmir'de 5 Özbek firmanın olduğunu söyleyen Çalışkan; “Bizim farkımız sadece sizden bin yıl önce bu topraklara gelmiş olmamız. Sizleri de buraya bekliyoruz. Her türlü işbirliğine varız. İlişkilerin gelişmesi için her türlü imkanı sağlamaya hazırız” dedi. Ege Bölgesi'nden Özbekistan'a 3 milyon 728 bin dolarlık ihracatın gerçekleştirildiğini, bu rakamlardan 'hicap duyduğunu' ifade eden Çalışkan, en az 27 milyon dolarlık ihracatın yapılması gerektiğini kaydetti. Çalışkan, İzmir'e fahri konsolosluk kurulacak olmasının da ekonomik ilişkiler açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Özbekistan Tekstil ve Sanayi Bakanı İlham Haydarov ise hazır giyim sektöründeki yatırımcıları ülkelerine beklediklerini açıklayarak; “ Yabancılara yatırım hakkı tanıyan yasalarımz ile birlikte vergilendirmede düşük rakamlar mevcuttur. Eğer ki Özbekistan'da yatırım yapmayı düşünen iş adamları varsa gümrükte giriş çıkışların ücretsiz olduğunu söylemek isterim” dedi.

ÖZBEK BAKAN İZMİR'DE
ÖZBEK BAKAN İZMİR'DE
İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2010 Perşembe 15:52:05
Güncelleme :17 Haziran 2010 Perşembe 18:27:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?