5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Pınarbaşı Hamamı restore edilecek

TARİHİ PINARBAŞI HAMAMI, YENİDEN HAYAT BULACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15. yüzyıldan kalan tarihi yapıyı restore ederek yeniden kente kazandırmak için 23 Ağustos'ta ihaleye çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl durumda olan, yıkılmaya yüz tutmuş Pınarbaşı Hamamı'nın bir tarih mirası olarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla ihaleye çıkıyor.

23 Ağustos 2010 tarihinde yapılacak ihale ile tarihi hamam restore edilerek kente kazandırılacak. İhalenin sonuçlanmasının ardından başlayacak restorasyon çalışmaları 180 günde tamamlanacak. Büyükşehir Belediyesi Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından çalışmaları sürdürülen tarihi hamam için, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile 30 yıllığına restorasyon karşılığı kiralama sözleşmesi imzalandı. Pınarbaşı'nda 443 metrekarelik arazi içinde yer alan tarihi hamam, restore edildikten sonra eski işlevine uygun olarak İzmirliler'e yeniden hizmet vermeye başlayacak. 15. Yüzyıl'dan kalan bu tarihi yapıyı orijinal işlevi olan hamam kullanımına uygun şekilde restore etmek üzere hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanmıştı.

Pınarbaşı Hamamı, Anadolu'da bulunan Osmanlı hamamları içinde değerlendirildiğinde, tek mekanlı hamamlar grubunda yer alıyor. Tarihi hamamda yapılan sondaj çalışmalarında, o dönemde uygulanan özel yapı malzemelerine rastlanırken, 3 bölümden oluşan hamamın bir bölümünün yıllar içinde yok olduğu tespit edildi. Ilıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşan tarihi Pınarbaşı Hamamı'nın yıkılan soyunmalık bölümünün de restorasyon çalışmaları kapsamında tekrar kente kazandırılması hedefleniyor.

TARİHİ PINARBAŞI HAMAMI, YENİDEN HAYAT BULACAK
TARİHİ PINARBAŞI HAMAMI, YENİDEN HAYAT BULACAK
TARİHİ PINARBAŞI HAMAMI, YENİDEN HAYAT BULACAK
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2010 Cuma 09:18:02
Güncelleme :20 Ağustos 2010 Cuma 23:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?