5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Romanlardan AKP'ye ziyaret

ROMANLARDAN AK PARTİ ZİYARETİ

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, Roman Çalıştayı'na İzmir'den katılan derneklerin yöneticileri ve üyeleriyle bir araya geldi.

Ege Roman Dernekleri Federasyonları Başkanı Kamuran Dinçpehlivan, Roman Ateşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çiçek, Örnekköy Roman Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Yıldız Ünal, Ali Tayyar, Sinan Pazarlı, Yenişehir Roman Derneği Başkanı Ali Yangır ve Ege Roman Dernekleri Federasyonları Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Çıtırkı, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak'ı makamında ziyaret etti. Oldukça sıcak geçen görüşmede AK Parti İl Yönetim Kurulu'nun Roman Üyesi Sosyolog Cemal Bekle de yer aldı. Tarihte ilk

kez Romanların sorunlarına bu kadar hassasiyetle yaklaşılıp çözümler için harekete geçildiğine dikkat çeken dernek yöneticileri, Roman Çalıştayı'nın devamında yaşanacak süreci heyecanla takip ettiklerini söyledi. Yenişehir Roman Derneği Başkanı Ali Yangır, Romanların en büyük sorununun işsizlik ve evsizlik olduğunu kaydetti. Yangır, "İzmir'de 400 bine yakın Roman vatandaşımız var. Yalnız Konak ilçesinde 45-50 bin nüfusa sahibiz. Sayın Başbakanımız, 'Özür dilenmesi gereken varsa, benim Roman

vatandaşlarımdır' demişti. Başbakanımızın bizi yürekten sahiplenmesi bizleri çok duygulandırdı. Ben 46 yaşındayım. Hayatımda hiç böyle duygulanmadım. Romanlar Türkiye'nin renkli mozaikleridir. Bizim kanayan en büyük yaramız fakirlik. Tepecik'te oturduğumuzu duyunca işe alınmıyoruz. Gittiğimiz yerlerde ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. Başbakanımızın sözünü ettiği TOKİ konutları bizim için çok önemli. Çadırlarda yaşayan ve kira parası bulamayan kardeşlerimiz var. TOKİ'nin inşa edeceği konutları dört gözle bekliyoruz" dedi.

Yangır, Karşıyaka Belediyesi'nin TOKİ konutları için ilçedeki Roman vatandaşların kimlik ve yer tespitlerine başlamasını hatırlatarak, "Belediyelerin Başbakan'ın Roman açılımından sonra Romanları fark ettiklerini söyledi. Yangır, "Şu ana kadar Roman mahallesine girmediler. Ama şimdi hükümetimizin, devletimizin projesini sahiplenmek istiyorlar" diye konuştu.

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak da, ''Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Roman'ıyla yüzlerce yıldır bir arada barış ve hoşgörü içinde yaşıyoruz. Bu sonsuza kadar böyle devam edecek. AK Parti Roman kardeşlerimize lütufta bulunmuyor. Bu zaten onların hakları. Hükümetimiz şu ana kadar görmezden gelinen Roman vatandaşlarımıza haklarını vermek için harekete geçti. 2006 yılında Roman vatandaşlara yönelik ayrımcı ifadeler içeren 2015 sayılı İskan Kanunu değiştirildi. 2006 yılında Polis Talimatnamesi'ndeki

Roman vatandaşlara yönelik ayrımcı ifade kaldırıldı. Roman vatandaşlarımızın insani yaşam koşullarını sağlayacak TOKİ konutlarında da düğmeye basıldı. Bu AK Parti Hükümeti'nin bir projesidir. Bu bir belediye projesi değildir. Belediyelerin görevi imar planlarıyla ilgili konularda çözümler bulmaktır. Herkes bu devlet projesinin bir ucundan tutmak zorundadır Bugüne kadar kimse Romanların halini hatırını sormadı. Yaşadıkları çadırları, barakalar içindeki insan gerçeğini bir gün olsun merak eden hiç olmadı. Şimdi ise kimse devletin yaptığını 'ben yapıyorum' diye kendine mal etmesin" dedi.

Kabak, Romanlar için il teşkilatında ilgili bir komisyon kuracaklarını da müjdeleyerek, ''Roman kardeşlerimize bundan sonraki süreçte 'nasıl yardımcı olabiliriz'den hareketle bir komisyon kurmaya karar verdik. Roman Çalıştayı'nda İzmirli Romanların durumlarıyla ilgili raporlar hazırlanmak üzere İl Yönetim Kurulumuzun Roman üyesi Cemal Bekle'nin de dahil olduğu bir komisyon çalışmaları başladı'' şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2010 Cumartesi 11:53:03
Güncelleme :27 Mart 2010 Cumartesi 12:14:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?