5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Saat 9'u 5 geçe hayat durdu

İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 72'inci yıl dönümünde İzmir'de özlemle anılırken, saat 9'u 5 geçe tüm şehirde hayat ve trafik durdu.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen anma törenine İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, üniversite rektörleri, resmi kurum ve meslek odaları temsilcileri katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saat 9'u 5 geçe tüm İzmirlilerle birlikte törene katılanlar Ata'nın huzurunda saygıyla eğildi. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu, göklere çekilen

Türk Bayrağı ile kimi konsoloslukların Avrupa Birliği'ni temsil eden bayrakları da yarıya indirildi. İzmir Valisi Cahit Kıraç, anıt şeref defterine günün önemine değinen yazısını yazıp imzaladı. Vali Kıraç, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Türk milletinin Atatürk'ün önderliğinde yaptığı Kurtuluş Savaşı'yla bağımsızlığını kazandığını ve tarih sahnesinde ilelebet payidar kalacak. Bütün olumsuzluklara rağmen büyük bir zaferle sonuçlandırdığın Kurtuluş Savaşımızla Türk milletinin ebediyyen bağımsız yaşama hakkına sahip olduğunu ve ilelebet payidar kalacağını bütün dünyaya yeniden ve bir kez daha gösterdin. Başta Cumhuriyetimizin kuruluşu olmak üzere engin ileri görüşlülüğünle gerçekleştirdiğin inkılaplarla modern dünyanın sunduğu tüm

imkanlardan azami derecede yararlanmamızı sağladın. Günümüz dünyasının etkin ve saygın bir üyesi olarak ilerlemeye devam ediyoruz. Türk milletinin istiklali ve istikbali uğruna yaptıklarını asla unutmayacağız."

Cumhuriyet Meydanı'ndaki anma töreninin ardından askeri ve mülki erkan, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin düzenlediği 10 Kasım Atatürk'ü anma törenine katıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi'ndeki törenlerin açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, "Atatürk'ü anarken anlamaya çalışırken müstesna kişiliğine, askeri dehasına, dünya kamuoyunu kendisine hayran bırakan diplomasi başarılarına ve yaşamın her alanında yeniliklere öncülük eden cesaretine hayret

etmemek ve hayran olmamak elde değil" dedi. Törende "Memed'in Öyküsü" 'Kurtuluş Savaşı'nın Sessiz Tanıkları Kartpostallar' isimli belgesel sunumu ile DEÜ Devlet Konservatuarı solistleri Birgül Su Ariç, Zibelhan Dağdelen ve Aydın Uştuk'un Atatürk'ün sevdiği klasik müzik eselerini seslendirdi. Son olarak ise DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları bölümü tarafından hazırlanan 'Yürüyelim Arkadaşlar' isimli dramatizasyon gösterimi yapıldı.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 72. yıl dönümü tüm yurtta törenlerle anılırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi önündeki törende bayrak krizi yaşandı. Bayrağın ipinin kopması üzerine yaklaşık yarım saat indirilemeyen bayrak, Konak Meydanı'na gelen itfaiye ekipleri tarafından indirildi.

Öte yandan Konak Meydanında Valilik ve Belediye çalışanları saygı duruşunda bulunmak için kurumlarının önünde toplandı. Saatler 09.05'i gösterdiğinde valilik önünde toplanan grup ve çevreden geçen vatandaşlar sirenler eşliğinde 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının toplandığı alanda ise bayrak teknik bir nedenden dolayı indirilemedi. Törenin ardından zabıta ekipleri bir ucu kopan bayrağı indirmek için merdiven getirdi. Merdiveni kuran ekipler yinede bayrağa yetişemedi.

Belediye yetkilileri itfaiye ekiplerini arayarak yardım istedi. Bayrak, olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından yaklaşık yarım saat sonra indirildi. Belediye yetkilileri ise ipi önceden kontrol ettiklerini ancak sebebi bilinmeyen bir nedenden dolayı ipin koptuğunu ve bayrağın indirilemediğini söyledi.

İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İZMİR'DE SAAT 9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU
İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2010 Çarşamba 14:20:03
Güncelleme :10 Kasım 2010 Çarşamba 23:59:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?