19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Sigara fabrikası kültür merkezi oluyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir Eski Tekel Binalarını 'Yeniden İşlevlendirme' dönüşüm projesi kapsamında birlikte hareket eden İzmir Ticaret Odası (İZTO), Arkas Holding ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Alsancak'ta bulunan Tekel Sigara Fabrikası'nın kültür merkezi yapılmak şartıyla 49 yıllığına kiralanmasına ilişkin ihaleye tek teklifi birlikte sundu. Üç kuruluşun ortaklığıyla kurulan İzmir Sanat Sergi Kongre Yatırım İşletme Ticaret A.Ş., fabrika kompleksi içindeki tarihi yapıları, ulusal ve uluslar arası kültür ve sanat aktivitelerinin merkezi olacak bir yapıya ulaştırmayı planlıyor. 

Konuyla ilgili olarak, Arkas Holding İcra Kurulu Üyesi Önder Türkkanı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemali Dinçer ve projenin tasarımını üstlenen Kreatif Mimarlık temsilcisi Aydan Volkan birlikteliğinde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda ilk olarak söz alan Arkas Holding İcra Kurulu Üyesi Önder Türkkanı, İzmir için oluşturulan bu birlikteliği düşünmeden, memnuniyetle kabul ettiklerini söyledi. Türkkanı, "Dün itibariyle bakanlığa sunulan projeye marka olarak, fabrikanın tütün rejisi olan eski isminden esinlenerek 'Reji' ismini koyduk. 20 milyon Dolar yatırımla üç yıllık restorasyon ve inşaatın ardından hizmete girmesi ile gerçekleştirilecek birçok sosyo-kültürel ve sanatsal organizasyonla İzmir'in bu konuda merkez olması sağlanacaktır" diye konuştu. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Alsancak'taki Tekel Sigara Fabrikası kapandığından bu yana binaların nasıl değerlendirileceği konusunu yakından takip ettiklerini belirterek, gerek mimarisi gerekse kent merkezinde olması nedeniyle cazip olan söz konusu binaların İzmir'e kazandırılmasını istediklerini söyledi. Binaların inşaa tarihleri nedeniyle kendileri için sembolik anlam taşıdığını dile getiren Demirtaş şöyle devam etti: "İTO ile Sigara Fabrikası'nın kuruluş tarihinin 1885 olması bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Odamız her zaman İzmir'in kültürel ve tarihi değerlerine sahip çıkmış, günlük yaşamını, çehresini değiştirebilecek etkinliklere destek olmuştur. Daha önce bir kumarhaneyi üniversiteye dönüştürmüştük. Şimdilerde kapatılmış sigara fabrikasını kültür kompleksine dönüştürme çabasındayız. Bakanlığa teklifimizi sunduk. Dileğimiz kısa sürede projenin onaylanarak yer tahsisinin gerçekleşmesidir" 

Toplantıda, hisselerinin yüzde 50'si Arkas Holding, yüzde 25'i İZTO ve yine yüzde 25'i İEÜ'ne ait olan İzmir Sanat Sergi Kongre Yatırım İşletme Ticaret A.Ş.'nin 8 milyon YTL sermayeyle maddi sıkıntısının bulunmadığı ve projenin gerçekleşmise için herhangi bir kredi kullanımına ihtiyaç olmadığı söylendi. 20 milyon Dolar harcanarak üç yılda tamamlanması öngörülen 15 bin 850 metrekarelik çok amaçlı kültür merkezi içerisinde; müze-sergi salonu, tiyator ve sinema salonları, sanat atölyeleri binası, kongre ve konser binası, İzmir kitapları ve haritalarından oluşan kütüphane ve toplantı salonlarının bulunduğu şehir kulübü, yemek ve dinlence tesislerinin yer alacağı kapalı alanların yanı sıra açık hava sergi sahaları ve geniş yeşil alan yer alacak.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 16:41:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?