5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Tireli mucitten 150 cc'lik motor

TÜRK MUCİTTEN 150 CC LİK MOTOR

İzmir'in Tire ilçesinde motosiklet tamirciliği yapan bir vatandaş kendi imkanları ile 150 cclik bir motosiklet imal etti. Türk mucitin yaptığı 150 cc'lik motor saatte 120 kilometre hıza kadar varabiliyor.

Tire İlçesinde motosiklet tamirciliği yapan 30 yaşındaki Hasan Kuyucaklıoğlu ve 20 yaşındaki kalfası Muhsin Duraman dükkanda kalan boş zamanlarında kendi imkanları ile bir motor yapmaya karar verdiler. Usta ve kalfa, "Bizim motor yapanlardan neyimiz eksik? Biz de bu işi başarırız" diyerek kolları sıvadılar. İlk olarak motorun iskelet kısmını 2 milimlik 40/60 profilden tamamlayan Kuyucaklıoğlu ve kalfası daha sonra dükkanda kullanılmayan motor aksamlarını birleştirerek saatte 120 kilometre hıza

ulaşabilen motoru meydana getirdiler. Yaklaşık 1 ay gibi bir zamanda tamamlanan motorun sadece boya kısmı kaldı. Orijinal motorlara taş çıkartan motorun görünümü ise son derece estetik.

 

"ÇİNLİLERDEN NEYİMİZ EKSİK"

Tire'de yaklaşık 10 yıldır motor tamirciliği yapan endüstri meslek lisesi torna tesviye mezunu Hasan Kuyucaklıoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Yaklaşık 10 yıldır motosiklet tamirciliği yapıyorum. Özellikle Çin malı motorlarla daha çok haşır neşir oluyoruz. Maalesef Çinlilerin yaptığı motoru biz yapamıyoruz. Ben de Türklerin de güzel şeyler yapabileceğini ıspatlamak amacı ile kalfamla birlikte bir motor yapmaya karar verdik. Elimizdeki imkanlarla bir şeyler yapmaya çalıştık ve yaklaşık 1 ay gibi kısa bir sürede kendi motorumuzu ürettik. Türk insanı istedikten sonra başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Bizim Çinlilerden neyimiz eksik."

 

MOTORA TALİPLİ ÇOK

Tüm aksamları eksiksiz olarak çalışan motoru görenler, Kuyucaklıoğlu'ndan bu motoru satın almak istiyor. Motoru sadece bazı şeyleri ıspatlamak için yaptığını söyleyen Kuyucaklıoğlu, yaptığı motoru dükkanının vitrininde sergileyeceğini ve motorun vitrin amaçlı olduğunu dile getirerek satmak niyetinden olmadığını ifade etti.

TÜRK MUCİTTEN 150 CC LİK MOTOR
TÜRK MUCİTTEN 150 CC LİK MOTOR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2010 Salı 11:33:04
Güncelleme :6 Temmuz 2010 Salı 14:28:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?