26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Türk-Yunan iş formu

Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu'na en kalabalık katılımı İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) üyelerinden oluşan 20 kişilik İzmir heyeti gerçekleştirdi. 

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, toplantının son derece verimli geçtiğini belirterek, "Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin de ifade ettiği gibi sayfayı çevirmenin zamanı gelmiştir. Bunun için de Dışişleri Bakanımız Ali Babacan'ın da ifade ettiği gibi biz iş adamları bir elçi gibi çalışacağız" dedi. 

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) tarafından düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleşti. 53 kişilik Türk iş adamları heyetinde en fazla katılım İzmir'den gerçekleşti. İzmir heyetinde İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile 13 İZTO üyesi, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen ile 5 İTB üyesi yer aldı. İzmirli iş adamları, Türk-Yunan İş Forumu'na katılırken, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile yapılan toplantıda da iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesini engelleyen sorunlar hakkında görüşlerini aktardı.
 
EXPO'YA SICAK YAKLAŞIYORLAR 

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, Bakan Babacan ile yaptığı görüşmede Ege'de orman yangınlarına karşı ortak yangın filosu kurulması için yaptıkları çalışmalar ve Yunanistan Başbakanı Karamanlis'in destek mektubu hakkında bilgi verdi. Babacan da, projenin son derece yararlı olduğunu belirterek bu konuyu yakından takip edeceklerini ifade etti. 

Demirtaş, Bakan Babacan'ın Yunanistan Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile yapacağı görüşmeler öncesinde İzmir'in EXPO 2015 Adaylığı için Yunanistan'ın oyunu istediklerini bir kez daha ifade etti. Bakan Babacan ise Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni ile yaptığı ilk temasın ardından, "İzmir'in EXPO 2015 adaylığına çok sıcak bakıyorlar. Olumlu tavır koydular. Yakın zamanda resmi bir açıklama yapabilirler" dedi. 

VİZE ENGELİ 

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın geziye katılan Türk iş adamları ile yaptığı toplantıda konuşan Demirtaş, oda olarak 10 yılı aşkın süredir iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için çok emek verdiklerini söyledi. Demirtaş, "Yunan Adaları ile kıyılarımız arasındaki Türkiye ile Yunanistan arasındaki dengesiz ticaret, bizim lehimize olan fark, Yunanlıları rahatsız ediyor. Adalardan gelip kıyılarımızda alış veriş yapabiliyorlar. Ancak, biz karşı tarafa geçemiyoruz. Bu da Yunan esnafını mutlu etmiyor. Bu yüzden Yunanistan tarife dışı engel çıkartıyor" dedi.
 
İki ülke arasında ticaretteki dengenin kurulmasında Türk vatandaşlarının Yunanistan'a Schengen Vizesi olmadan girebilmesinin büyük önemi olduğunu anlatan Demirtaş, şöyle konuştu: "İş adamlarımıza çıkışlar için artık Schengen Vizesi aranmaması gerekli. Özellikle adalara yapılacak 48 saate kadar olan seyahatlerde bizden vize istenmemeli. Vize kimin içindir, kaçaklar içindir, istenmeyen insanlar içindir. Onlar zaten bir bota doluşup karanlıkta geçmeye kalkıyor. Biz ise iş adamlarından, Türk vatandaşlarından bahsediyoruz. Tam üyelik yolunda olan Türkiye'ye AB'nin vizeyi kaldırması gerekli. Bunu artık dile getirmeliyiz. Norveç, İzlanda gibi ülkeler AB üyesi olmadan vizesiz olarak AB'ye nasıl giriyorlarsa Türkler de girmeli, çünkü biz 2015'e kadar Türkiye'nin AB'ye tam üye olabileceğine inanıyoruz." 

Toplantıda İZTO üyeleri ayrıca, Yunan Adaları'nda akredite bir gıda laboratuvarı olmayışı, adalara ve Yunanistan anakarasına yapılan mal sevkiyatında karşılaşılan engeller, iki ülke arasındaki deniz taşımacılığında karşılaşılan engeller gibi konularda isteklerini dile getirdi. 

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ise iki ülkede de güven tazelemiş yeni hükümetlerin göreve geldiğini hatırlatarak, bunun iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi. Bakan Babacan, "Sorunlarımızın çözümü için çaba sarf ediyoruz. İlişkilerimizi daha da iyileştirmeyi hedefliyoruz" dedi. Babacan, iş adamları tarafından dile getirilen başta vize olmak üzere diğer konulardaki talepleri takip ettiklerini bunları Atina'da Bakoyanni ile yaptığı görüşmede de konuştuklarını, sorunları çözmek için çalışacaklarını söyledi. 

TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ 

Yunanistan'ın ana muhalefet lideri PASOK Genel Başkanı Yorgo Papandreu ile de görüşen Demirtaş, Papandreu'yu İzmir'e davet etti. Demirtaş, "Sizi Odamız ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Üniversitemizde, Yunanca eğitimi veriyoruz. Üniversitemizde bir konferans vermenizi dileriz" dedi. Papandreu da davetten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, önümüzdeki yıl programının uygun olduğu bir zamanda katılmaya çalışacağını söyledi. 

Demirtaş, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile yaptığı görüşmede ise, Türk - Yunan ilişkilerinin gelişimi için gösterdiği çabalara teşekkür eden ve özel olarak ödüllendireceğini belirttiği mektubu için teşekkür etti. Bakoyanni de, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimi için gösterilen her çabayı desteklediklerini ifade etti. 

HEPİMİZ BİRER ELÇİYİZ 

Demirtaş, toplantıların ardından yaptığı değerlendirmede, Türk-Yunan İş Konseyi Toplantısı'nın son derece verimli geçtiğini belirterek iki ülke ilişkilerinin gelişiminin önündeki engelleri en yetkili isimlere aktarma fırsatı bulduklarını söyledi. İzmir'in EXPO 2015 adaylığını destekleme konusunda Yunan tarafının olumlu yaklaşımının Dışişleri Bakanı Babacan tarafından aktarılmasından büyük sevinç duyduklarını belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "10 yılda ticaretimiz 10 kat artarak, 3 milyar dolara yaklaştı.

Vize başta olmak üzere çeşitli engeller kalkar ise çok kısa sürede 5 milyar doları yakalar, 10 milyar doları kovalarız. Sayın Bakoyanni, konuşmasında 'Ortak Avrupa evinde birlikte yaşayalım' dedi. Aynı evde odadan odaya geçişte pasaport sorulmaz, bu nedenle artık Yunanistan'dan vize engelini kaldırmasını bekliyoruz." 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni'nin "Sayfayı çevirmenin, yüksek hedefler koymanın zamanı geldi' dediğini hatırlatan Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Artık eski sorunları arkamıza bırakıp iş birliği dolu bir gelecek için gerçekten sayfayı çevirmemizin zamanı geldi. Sayın Dışişleri Bakanımız Ali Babacan da, 'Tüm iş adamlarımız birer elçi' sayılır dedi. Biz de işte tam bu düşünce ile hareket ediyor, bir elçi gibi ilişkilerimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Bundan sonra bir elçi gibi sayfayı çevirmek için çalışacağız."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 12:35:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?