5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Türkçe rüzgarı Karşıyaka'da esti

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İZMİR'DE

Dünya çocukları, Türkçe şiir ve şarkıları İzmirliler için seslendirdi. Karşıyaka tenis kordun da düzenlenen gece de sahneye çıkan zenci, çekik gözlü, esmer, sarışın ve mavi gözlü öğrenciler, ülkemizin yetiştirdiği şair ve söz yazarlarının seçme eserlerini seslendirdi. İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği 8. Türkçe Olimpiyatları törenine yaklaşık 7 bin 500 kişi geldi. Galanın açılışına İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve eşi Berrin Kıraç, AK Parti Milletvekili İbrahim Hasgür, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Acar, Olimpiyat Koordinatörü Mustafa Güzel, il ve bölge müdürleri, işadamları ile çok sayıda davetli katıldı.

Kanada'dan olimpiyatlara katılan Kyler Dağlar isimli öğrencinin okuduğu Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in "Sakarya Türküsü" isimli şiiriyle tören başladı. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. "Aynı Dili Konuşuyoruz" sloganıyla kürsüye çıkan ve açılış konuşmasını gerçekleştiren İZDİM Başkanı Mustafa Acar, şunları söyledi: "Irak, Afganistan, Tacikistan gibi zor coğrafyalara giden öğretmenlerimiz oralara sevgi barış ve huzur götürüyor. Bosna'da henüz savaş bitmemişken hayatlarını ortaya koyarak oralara giden fedakar öğretmenlerimizin gayretleriyle Sırp, Hırvat ve Boşnak öğrenciler şimdi sevgi barış ve dostluk içinde el ele birlikte okullarımızda eğitim görüyor. Bu işe sahip çıkan Anadolu insanının katkılarıyla dünyanın dört bir yanında açılan okullarımız sayesinde güzel dilimiz Türkçe, her gün biraz daha yaygınlaşarak bir dünya dili olma yolunda önemli mesafe kat etmekte ve hak ettiği yere kavuşacaktır. Medeniyetlerin çatıştığı değil, sevgi, barış ve huzurda buluştuğu bir dünya görmek istiyoruz.

Bunun en güzel örneğini bugün burada hep birlikte yaşayacağız. 25 farklı ülkeden gelen öğrencilerimizle birlikte hepimiz aynı dili konuşuyor ve sevgi dili Türkçe de buluşuyoruz."

Kazakistan'dan gelen Kazak Halk Oyunları ekibi, yöresel gösterileriyle programın açılışını gerçekleştirdi. Olimpiyat ikincisi olan Azerbaycanlı Vahit Nuriyev, sahneye 'hoş geldiniz, sefalar getirdiniz' diyerek çıktı. İzmirlilerin yoğun alkışları arasında 'Bir Fırtına Tuttu' isimli türküyü seslendiren Nuriyev, efe kostümüyle de müthiş bir performans sergiledi.

Endenozya'dan gelen Mirsat Bahrudi Mensur, Candan Erçetin'in "Yalan" isimli şarkısını seslendirdi. "Merhaba İzmir" selamıyla sahneye çıkan Mensur, alkış isteğiyle İzmirlileri coşturdu. Türkmenistanlı öğrencilerin sunduğu 'Komedi Dükkanı' ise Türkçe'ye hakim olmaları ve bunu çeşitli meslek gruplarıyla espriye dönüştürmeleriyle dikkat çekti. Esprili bu gösterinin ardından sahneye çıkan Kenya'lı Najma Abdulrizak'ın seslendirdiği 'Daussıla' isimli şiirle gözler buğulandı. Programın sonunda olimpiyatların İzmir Galası'na sponsor olanlara plaket verildi.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç konuşmasında bu tür kültürel ilişkilerin, gönül kapıları açık olmadan sağlamanın mümkün olmadığını vurgulayarak; "Bu yıl 750 öğrenci ülkemize geldi. Bunlardan 120'si İzmir'e geldi ve beni ziyaret etti. Özelikle yıldan yıla bu olimpiyatlara katılmak üzere kendi içlerinde çok büyük bir yarışma yapılması ve mükafat olarak da ülkemize gelmeleri onlar için çok büyük bir ödül. Onları yetiştiren öğretmenleri kutluyorum" dedi.

ANLAMLI SÖZLER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise geçen yıl düzenlenen Türkçe Olimpiyatlarına da katıldığını söyledi. Dağlarda kaybolması halinde bir ezan sesi duymasıyla o köye hiç düşünmeden gideceğini aktaran Aydoğan'ın, "Bilmediğim bir şehirde yolumu kaybetsem Türkçe bir ses duysam hiç düşünmeden o kapıdan hemen girerim. Hiç bilmediğim bir ülkede şanlı bayrağımızı ve Atatürk'ün resmini görsem o kapıdan hiç düşünmeden girerim" demesi büyük alkış topladı. Aydoğan, son yıllarda Çin seddinden

Adriyatik sahillerine kadar Türk kültürünün yayıldığını söyledi. Bunun sadece maddi güçle yapmanın mümkün olmadığını anlatan Aydoğan, şöyle konuştu: "İşte bu sadece maddi güçle yapılacak bir şey değil. Burada inanç lazım, inançsız güçle bunları feth edemezsiniz. Ben burada tüm öğretmenlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum."

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İZMİR'DE
TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İZMİR'DE
TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İZMİR'DE
TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İZMİR'DE
TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İZMİR'DE
TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İZMİR'DE
TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İZMİR'DE
İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 10:59:01
Güncelleme :8 Haziran 2010 Salı 13:45:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?