19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Uzmanlardan güneş uyarısı

Cilde D vitamini sentezi sağlayan güneş ışınlarının hasarlandırıcı etkilerinin ilk 18 yaşına kadar olan sürede ortaya çıktığını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Can Ceylan, "Bu nedenle özellikle bebekler ve çocuklar güneşten çok iyi korunmalı. Küçük yaşlarda uzun süre güneşe maruz kalmak, uzun vadede cilt kanserleri açısından risk oluşturmaktadır" dedi.

Halk arasında bebek ve çocukların kemik gelişimi için uzun süre güneş altında tutulması yönünde yanlış bir inanış olduğunun altını çizen Doç.Dr.Ceylan, "Güneş altında 10 dakikalık bir süre yalnızca ellerin dahi güneşe maruz kalması cildin D vitamini sentezi için yeterlidir" diye konuştu. Açık renk gözlü ve beyaz tenli olanların güneş ışınlarına karşı daha hassas ve risk altında olduğunun altını çizen Doç.Dr.Ceylan, "Güneş ışınlarının erken yaşlanma, kırışıklık ve lekelerin oluşması gibi istenmeyen etkileri de vardır.

Özellikle benlerin güneş ışınlarına maruz kalması cilt kanserine davetiye çıkarmaktadır" dedi. Güneş ışınlarının en fazla 11.00-16.00 saatleri arasında tehlikeli olduğunu açıklayan Doç.Dr.Ceylan, "Gölgede, şemsiye altında oturmak ta güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yeterli değildir. Güneşlenirken en az 20 faktörlü fiziksel veya kimyasal koruyucuların kullanılması gerekmektedir. Ancak bunların da koruyuculuk etkisi yüzde 80 dolayındadır. Kullanılan koruyucuların da suya dayanıklı olması gerekmektedir" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2007 Salı 10:33:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?