26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Uzmanlardan kalp hastalarına uyarı

Uzmanlar yaz mevsimiyle gelen kavurucu sıcaklar nedeniyle kalp hastalarını cinsel hayatlarında dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İzmir Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı İbrahim Erdinç son günlerde artan sıcaklıklar nedeniyle kalp rahatsızlığı olan kişilerin cinsel aktivitelerden uzak durması gerektiğini söyledi. Aşırı sıcağa maruz kalmanın kalp rahatsızlıklarını tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Erdinç, "Kalp rahatsızlıkları efor sarf ettikten sonra ortaya çıkar. Bunun birçok örneği var. İnsanların futbol oynarken, koşarken, sıcakta çalışırken kalp krizi geçirebildiklerini biliyoruz. Cinsel ilişkiye girmek de, cinsel aktivite de insanların efor kapasitesini arttıran bir durum. Gizli ya da bilinen bir kalp rahatsızlığı olan kişiler cinsel aktivite sırasında kalp krizi geçirebilir. Yani sıcaklık da, sigara içmek, ağır yemek yemek gibi birtakım kalp rahatsızlıklarını tetikleyebilir ve bu tür kalp krizine, kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu yüzden çok dikkatli olmaları gerekir" diye konuştu. Erdinç, kalp hastalarına özellikle sıcak havalarda cinsel ilişki için serin yerleri tercih etmelerini ve az efor sarf etmelerini önerdi.

Kalp hastalarını, kalp ameliyatı olmuş hipertansiyon hastalarını cinsel aktivitelerinde dikkatli olmaları konusunda uyaran Uzman İbrahim Erdinç, "Kalp rahatsızlığı olanlar sıcak havanın cinsel hayatlarını da etkileyeceğinden dolayı dikkatli olmalıdırlar. Normal cinsel hayatlarını yaşayabilirler fakat tansiyonunun çok yüksek olduğunu fark edenler, ölçme imkanları varsa ölçsünler, sıkıntıları yoksa normal cinsel hayatlarını yaşayabilirler. Fakat herhangi bir göğüs ağrısı veya bayılma gibi bir sıkıntıları varsa cinsellikten uzak durmalarını istiyoruz" dedi. Son günlerde bu tip bir vakayla karşılaşmadıklarını ifade eden Erdinç, geçmiş yıllarda cinsel aktiviteleri sırasında sıcaklık nedeniyle göğüs ağrısı olan, kalp krizi geçiren hastalara rastlandığını söyledi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı İbrahim Erdinç, kalp rahatsızlığı olan hastaları sıcak havalarda hafif yiyecekler yemeleri konusunda da uyardı. Ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Erdinç, kalp hastalarına hafif, üzerine yoğurt dökülen, zeytinyağlı, serinletici yiyecekler tüketmesini önerdi.
iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2007 Çarşamba 10:18:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?