27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Uzmanlardan mantar hastalığı uyarısı

Çağımızın yaygın hastalıklarından olan mantar hastalığının bakteri ve virüsler gibi gözle görülmeyen ancak uygun ortam bulduğunda üreyebilen bir hastalık olduğunu belirten E.Ü Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Dereli, "Derinin üst yüzeyini kaplayan keratinle beslenen mantarlar uzun süre oturarak iş yapanlar sıcak ortamlarda çalışanlar uzun süre ayakkabılarını çıkartmadan çalışanlar ve spor gibi terletici faaliyetlerde bulunanlarda daha sık görülen bir hastalıktır."dedi. 

Mantar hastalığının şiddetli kaşıntıyla başladığını belirten Prof. Dr. Tuğrul Dereli, "hastalık, su toplamasına, parmak aralarının derisinin yenmiş bir görüntü oluşmasına, tuttuğu bölgede kaşıntının yanında soyulma ve renk değişikliği oluşmasına, keratin tabakası yendiği için bakteri girişinin kolaylaşmasına sebep olur. Bu da daha ciddi hastalıklara yol açabilir."şeklinde konuştu. 

Mantar oluşma riskini önlemek için vücudun kıvrım bölgelerini kuru tutmak, havuz, spor salonu, otel gibi ortak kullanım yerlerinde yalın ayak dolaşmamak gerektiğini ifade eden Prof Dr. Tuğrul Dereli, "teri dışarı atabilecek ayakkabılar, pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. Tedavi doktor gözetiminde ve hastalık ilerlemeden yapılmalıdır"şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2007 Perşembe 11:29:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?