5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Uzmanlardan pıtbull uyarısı

UZMANLAR PITBULL KÖPEKLERİNE KARŞI UYARDI

Geçtiğimiz günlerde bakanlık tarafından toplatılmaları yönünde genelge çıkarılan Pitbull cinsi köpeklerle ilgili tartışmalar sürerken, köpek eğitim uzmanı Leyla Büktaş konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

K-9 Köpek Eğitim Merkezi sahibi 16 yıllık köpek eğitmeni Leyla Büktaş, Pitbull cinsi köpeklerin doğada mevcut olmadığını belirterek, "Bu köpekler 'Bull Terrier' cinsi köpeklerin 'pit' denilen çukurlara atılarak vahşice dövüştürülmesiyle oluşturulan acımasız köpeklerdir" dedi. Pitbull'ların vahşileşmesinin başlıca nedeninin köpek sahipleri olduğunu kaydeden Büktaş, "Bu cins köpekleri asabileştirerek işlevi doğru olan köpeği lüzumsuz hale getirip canavarlaştırmışlardır. Ancak Pitbull cinsi köpeklerin çene

yapıları daha geniştir ve sizi ısırdığında her hareketinizde ısırdığı bölgeye daha çok sıkar. Çene yapısı diğer köpeklere göre daha geniş olduğu için baskı yaptığı alan da daha geniştir. Dişleri köpekbalıkları gibi arka tarafa bakmaktadır. Bu ısırdığı bölgeyi ağzından çıkarmayı neredeyse imkansızlaştırır" dedi.

 

"KÖPEK EĞİTİM MERKEZLERİNDE KALAMAZ"

Köpek Eğitim Merkezi'nde birçok köpeğin eğitilebildiğini fakat Pitbull cinsi köpeklerin kabul edilmediğini ifade eden Leyla Büktaş, "Zaten sahipleri de gelip bırakamıyor. Bu cins köpekler sahiplerini görmediklerinde daha da vahşileşir. Kafeslerini dağıtabilir, hatta çene yapılarının çok güçlü olmasından ötürü kafesleri yırtabilirler. Zaten bu köpeklerin 28 Nisan 2003 tarihinden itibaren ülke sınırları içinde üretimi ve bakımı yasaklanmıştır" dedi.

Büktaş, Pitbull'ların eğitim merkezlerine giremedikleri için bu hizmetleri alamadığını ve sahipleri tarafından eğitilmeye çalışıldığını belirterek bu durumun da köpeklerin vahşileşmesinin en önemli nedeni olduğunu sözlerine ekledi.

UZMANLAR PITBULL KÖPEKLERİNE KARŞI UYARDI
UZMANLAR PITBULL KÖPEKLERİNE KARŞI UYARDI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2010 Cumartesi 12:11:00
Güncelleme :3 Temmuz 2010 Cumartesi 17:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?