26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Yağışlar sevindirdi

Son yağışlarla Tahtalı Barajı'na 651 bin metreküp su geldi ve İzmir 5 günlük su ihtiyacını karşılayacak su kazandı. İzimr Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yağışların barajlarımıza su kazandırması çok önemli. Ancak küresel ısınma tehlikesini unutmamalı, suyu tasarruflu kullanmaya devam etmeliyiz” dedi. 

Küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak yaşanan su sıkıntısının önüne geçmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı su tasarruf kampanyası sürerken, son yağışlar da yüz güldürdü. 10 Kasım 2007 tarihinde Tahtalı Barajı'nda metrekareye toplam 39 kilogram su düştü, Tahtalı Barajı'na gelen toplam su miktarı ise 651 bin metreküp olalarak açıklandı. Böylece, barajdan günlük 125 bin metreküp su harcayan İzmir'de 5 günlük su kazancı sağlanmış oldu. Balçova Barajı'na ise 41 bin metreküp su geldiği öğrenildi. Kente günde 17 bin metreküp su verilen Balçova Barajı'na da yaklaşık 2.5 günlük su kazanılmış oldu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son yağışlara rağmen, Türkiye'ye örnek olan su tasarrufu kampanyasının mutlaka sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu, birkaç günlük yağmurla küresel ısınma tehlikesinin unutulmaması uyarısında bulundu. Nüfus artışı, hava sıcaklığının geçen yıla göre normalin üzerinde olması ve kuraklık gibi etkenler, özellikle Ege bölgesi ve İzmir'deki su üretiminde önemli düşüşlere neden olmuştu. Uzun bir aradan sonra İzmir'e son günlerde düşen yağışlar ise büyük sevinç yarattı. Ankara ve İstanbul'a oranla su rezervlerleri yönünden daha şanslı olan İzmir'in hiç yağmur yağmasa dahi 2008'in Mayıs ayına kadar yetecek suyu bulunduğunu açıklayan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, yağışların bu şekilde devam etmesi ve suyun tasarruflu kullanılması halinde su üretiminin daha artacağını belirttiler. 

12 Kasım 2007 tarihi itibariyle İzmir'deki barajlardaki durum şöyle; Tahtalı Barajı, Su Hacmi: 71 milyon 581 bin metreküp. Aktif Doluluk Oranı: Yüzde 18.11, Son yağışlarla gelen su miktarı 651 bin metreküp (10 Kasım 2007-11 Kasım 2007). Balçova Barajı; Su Hacmi: 1 milyon 568 bin metreküp. Aktif Doluluk Oranı: yüzde 18.77 son yağışlarla gelen su miktarı: 41 bin metreküp.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 16:47:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?