5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

“Yaşama Hazırlanıyorlar”

“YAŞAMA HAZIRLANIYORLAR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal dönüşümün anahtarı olarak gördüğü Abla-Ağabey-Kardeş Projesi’nin 2009-2010 Kış Dönemi son uygulaması İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda yapıldı. Park ile ilgili bilgiler aldıkları eğitimin ardından hayvanları büyük ilgi ile inceleyen abla-ağabey ve kardeşler hem keyifli bir gün geçirdiler hem de yeni şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşadılar. Hazırlanan kumanyalarla piknik yapan ve çeşitli oyunlar oynayan öğrenciler, geçirdikleri neşeli saatlerin ardından kendilerine tahsis edilen otobüslerle evlerine döndüler.

2007 yılı Mart ayında Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konan ”Abla-Ağabey-Kardeş Projesi”, 3 yıldır her öğretim döneminde üniversite öğrencisi gönüllü abla ve ağabeyleri, kardeşleri ile buluşturarak çalışmalarını başarı ile sürdürüyor. İzmir’e iç göçle gelen aileleri hedef alan proje, bu tür etkinliklerle kardeşlerin kent yaşamına katılmasını sağlıyor. Proje, karşılıklı etkileşim yolu ile hem gençlerin kent yaşamında sorumluluk üstlenmelerini hem de kardeşlerin onları “model” alarak sosyalleşmelerini ve eğitime özendirilmelerini gerçekleştiriyor.

Uygulama dönemleri sonunda evlerine gidilen aileler arasında yapılan anketler sonucunda projenin ailelere ve kardeşlere katkıları istatistiksel olarak belirleniyor. Alınan sonuçlara göre, kardeşlerin eğitim durumlarında belirgin düzeyde iyileşme, okula gitme isteği ve derslere ilgide büyük artış, aile ve öğretmenlerle ilişkilerde düzelme, çekingenlik durumunda azalma ve olumlu yönde kişisel gelişim gözlenmiştir. Yine alınan yanıtlara göre, abla-ağabeyin kardeşe derslerinde yardımcı olduğu, sorunlarını dinlediği ve çözüm konusunda yardımcı olduğu, birlikte güzel zaman geçirdikleri; etkinliklerin düzeylerine uygun ve öğretici olduğu ve aynı projeye tekrar katılmak istedikleri saptanmıştır. Kardeşlerden gelen en çarpıcı yanıt da ileride kendilerinin de abla-ağabey olmak istemeleri olmuştur. Aileler de sorulara benzer yanıtlar vermiş ve projenin aileye ve çocuklarına fayda sağladığını belirtmişlerdir.

“YAŞAMA HAZIRLANIYORLAR”
“YAŞAMA HAZIRLANIYORLAR”
“YAŞAMA HAZIRLANIYORLAR”
“YAŞAMA HAZIRLANIYORLAR”
İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2010 Pazar 10:22:02
Güncelleme :20 Haziran 2010 Pazar 15:21:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?