5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Yaylalarda kestane silkme zamanı

YAYLALARDA KESTANE SİLKME ZAMANI

Yaklaşan kış mevsimi ile birlikte, ceviz ve kestane ağaçlarının bol olduğu İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ ve Ovacık yaylalarında hareketlilik başladı.

Yayla köylerinde bugünlerde en fazla satılan ürünlerin başında kestane sırıkları geliyor. Kestanenin aşılanmamış dallarından elde edilen sırıkların kestane silkme işinde önemli bir araç olduğunu söyleyen Demirdere köyünden Gürsan Eligül, “Fidancılık ve meyvecilik konusunda uzman olan Bademlili üreticilerimiz tarafından hazırlanan kestane sırıkları boyları 3 ile 8 metre arasında değişiyor. Kestanenin delisinden kesilerek bir süre havuzlarda bekletilen ağaç dalları fırınlandıktan sonra sıcağı ile birlikte mengeneye alınır ve küçük budakları temizlendikten sonra bu kez soğuk mengeneye alınır. Sırıklar boylarına göre 10 liradan 50 liraya kadar alıcı buluyor” dedi.

Ovacık köyünden kestane üreticisi Hakkı Bozbağ ise bu yıl kestane veriminden memnun olduklarını kaydederek şunları söyledi: “Kestane rekoltesi bu sene çok güzel. Geçen seneye göre verim düşük olsa da kestanelerin kalitesi bu sene daha güzel. 15 - 20 yaşındaki ağaçlardan ortalama 70 - 80 kilogram kestane verimi alınıyor. Kestane toplamak ayrı bir uğraş. Kestaneyi özel sırığı olmadan toplamak mümkün değil. Toplaması ayrı bir emek istiyor, bunların toplanıp havuza alınması ve kabuklarının soyulması ayrı bir emek istiyor. Kışın sofralarımızı süsleyen bu güzel yiyeceğin tadı kestane para ettiğinde daha bir güzel oluyor.”

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2010 Cumartesi 12:35:03
Güncelleme :30 Ekim 2010 Cumartesi 12:49:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?