19
Mayıs
2024
Pazar
ALİAĞA - İZMİR

Aliağa heyeti Azerbeycan'a gitti

İzmir Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ve Belediye Başkanı ile işadamlarından oluşan bir heyet, Azerbaycan'a giderek PETKİM'i satın alan Socar şirketi yönetim kurulu 2. Başkanı Davud Mamedov ve SOCAR Dış Sermayeler İdaresi Başkanı Aliyev Vakıf Velioğlu'nu ziyaret etti.


Özelleştirme ihalesini kazanarak 30 Mayıs 2008 tarihinde PETKİM'i devralan Socar şirketinin Aliağa'daki kapasite geliştirme ve yeni yatırımlar ile ilgili çalışmaları devam ederken, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ile Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Bakü'ye giderek Socar 2. Başkanı Davud Mamedov'a nezaket ziyaretinde bulundu. Aliağa Heyetinde ayrıca Şoförler ve otomobilciler Odası Başkanı Osman Savran ile bir grup işadamı yer aldı.

SOCAR, 4 YILDA ALİAĞA'YA RAFİNERİ KURACAK
Ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) 2. Başkanı Davud Mamedov, "Azerbaycan ve Türkiye tek millettir. Socar olarak Türkiye'ye yatırım yapmaktan gurur duyuyoruz" dedi. Mamedov, PETKİM'in küresel pazarda güçlü bir oyuncu olması için gerekli tüm yatırımları yapacaklarını ifade ederek, "Türkiye çok iyi bir Pazar. Petkim'in daha güçlü bir yapıya kavuşturulması için tüm yatırımları yapıyoruz. Petkim'de üretilen ürünlerin daha iyi pazarlanması için Türkiye'nin 5-6 noktasına pazarlama ofisi kuracağız. PETKİM'i global pazarın güçlü bir oyuncusu yapacağız. Aliağa'ya kuracağımız günlük 200 bin varil kapasiteli rafineriyi de 2012 yılına kadar Petkim tesisinin yanında inşa edeceğiz" dedi. SOCAR 2. Başkanı Mamedov, PETKİM'den dolayı Aliağa'yı yakından izlediklerini de ifade ederek, kentin gelişimi için çeşitli projeler geliştirdiklerini kaydetti.

Mamedov, SOCAR tarafından ilçeye büyük bir mesleki ve teknik eğitim merkezi kurmayı planladıklarını ve bu eğitim kurumunun 2-3 yıl içinde eğitime başlayacağını kaydetti. Socar'ın Turcas ortaklığında Aliağa'da Türkiye'nin en önemli ve stratejik kuruluşlarından PETKİM'i alarak şirketin büyümesi için büyük yatırımlar yaptığını kaydeden Saka, şirketin PETKİM içinde kuracağı rafineriyle de gerek üretim gerekse de istihdam açısından yeni olanakların ortaya çıkacağını kaydetti.
Saka, Petkim'in kuracağı rafineriyle kendi naftasını üreteceğini, böylece fiyat istikrarına kavuşacağını söyleyerek şirketin global piyasalarda daha ucuz ürün satabileceğini söyledi. "Aliağa'da faaliyet gösteren sanayi sektörlerinin ihtiyaç duyacağı nitelikli ara elemanı yetiştirecek olan mesleki teknik eğitim kurumlarına da çok ihtiyacımız var" diyen Saka, SOCAR'ın Aliağa'ya Mesleki Teknik Eğitim Okulu kurma kararından dolayı Mamedov'a teşekkür etti.

PETKİM LİMANIN BÜYÜTÜLMESİ
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, PETKİM'in stratejik bir kuruluş olduğunu belirterek, bu kuruluşun teknoloji yenilemesi ve kapasite geliştirmeye dönük yatırımlarının büyük önem taşıdığını kaydetti. Saka, PETKİM limanının bölgedeki sanayi kuruluşlarının kullanabileceği şekilde geliştirilmesi gerektiğini de belirterek, "PETKİM'in kuruluşunda ve sonraki süreçte çok emeğim geçti. Aliağa'da 400 Sanayi tesisinin kurulmakta olduğu Aliağa Organize Sanayi Bölgesinden ihracat yapılmasında PETKİM limanından azami faydalanılabilir. PETKİM'in limanının daha rantabl kullanılması için büyütülmesi ve yatırım yapılmasına ihtiyaç var. Bu yapılırsa, Aliağa ihracat avantajlarına bir yenisini ekleyecektir" dedi. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya da yaptığı teşekkür konuşmasında; Aliağa'nın ekonomik potansiyeliyle Türkiye'nin en dikkat çekici yerlerinden biri olduğunu kaydetti. Başkan Kaya, "Aliağa, Liman ve deniz ticareti açısından Türkiye'nin en iyi bölgesi. SOCAR'ın ilçemize yaptığı ve bundan sonra yapacağı yatırımlar için kentim adına çok teşekkür ediyorum. Belediye olarak yatırımlarınızda her türlü desteği vermeye hazırız. Ayrıca İlçemize Meslek Lisesi yapma kararınız da bizim için çok önemli. SOCAR'ın bu duyarlılığına çok teşekkür ediyorum" dedi. Ziyarette; Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Mamedov'a Aliağa'da ev hanımları tarafından örülen ürünlerden hediye ederken, Belediye Başkanı Tansu Kaya da Çini işleme tabak takdim etti. Heyette bulunan işadamları da Mamedov'a işlenmiş Ege incir hediye etti. SOCAR 2. Başkanı Davud
Mamedov da konuklarına üzerinde "SOCAR" ibareli dokuma halı hediye etti. Aliağa heyeti, SOCAR'ın ardından Azerbaycan Türk Sanayici ve İşadamları Beynelhak Cemiyeti'ni (TÜSİAB) ziyaret etti. Ziyarette Azerbaycan'da Türkiye'den gelen 500 ticaret erbabı ve işadamı bulunduğu belirtildi. Aliağa heyeti son olarak Azerbaycan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç tarafından kabul edildi. Prof. Saniç, Aliağa heyetine üniversiteyi gezdirerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aliağa heyeti son olarak üniversitede üç gün süren "Türk dünyasında çocuk edebiyatının önemi" sempozyumu gala yemeğinde ağırlandı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 11:58:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?