30
Mayıs
2024
Perşembe
ALİAĞA - İZMİR

Aliağa müzesine kavuşacak

1997 yılında İtalya'nın Sicilya kentindeki Catania Üniversitesi ile Aliağa Belediyesi tarafından imzalanan protokolle yapımına başlanan, ancak kaba inşaatı tamamlandıktan sonra bir türlü bitirilemeyen Aliağa Müzesi nihayet bitiriliyor.


Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya'nın ısrarlı takibi ile yeniden gündeme alınarak ihalesi tamamlanan Aliağa Müzesi ve Hizmet Binasının inşaatı, İl Özel İdaresi Kültür Turizm ve Spor Daire Başkanlığı'nın müteahhit firmaya yer teslimi yapması ile tekrar başlayacak. Çalışmalar, İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün kontrolünde yapılacak.

Aliağa Müze Binası inşaatının, mülkiyeti ile 27 Ağustos 1997 yılında başladığını hatırlatan Başkan Kaya, "1999 yılında bitirilmesi öngörülen müze inşaatını bitirmek bize nasip oluyor" dedi. Başkan Kaya, "Müze inşaatının bitirilebilmesi için 2006 yılından bugüne yoğun bir bürokrasi trafiği yaptık. Konuyu eski ve yeni kültür bakanlarımıza ileterek bizzat takip ettik. Geldiğimiz noktada binadaki eksikliklerin tamamlanabilmesi için ilk etapta 100 bin YTL ödenek çıkarılmasını sağladık" dedi.
Ege kıyılarında kurulan en eski kentlerden biri olarak kabul edilen ve kuruluşu MÖ 700'lü yıllara dayanan İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Antik Kenti kazılarının 30 yılı aşkın bir süredir devam ettiği bilgisini veren Başkan Kaya, buradan çıkan eserlerin ilçede bir müze binası yapılamadığından dolayı değişik müzelere götürüldüğünü söyledi. Başkan Kaya, Kyme Antik Kenti'nde yapılan çeşitli kazılarda ortaya çıkan çok sayıda eser başta İzmir Arkeoloji Müzesi olmak üzere değişik müzelere götürülmüş. Buradan çıkan eserleri korumak için ilçemizdeki müze binasının acilen bitirilmesi gerekiyor. Çünkü İlçemizin kültürel birikimi başka yerlerde sergileniyor. Bu Aliağa için bir kayıptır. Bu anlamda başlattığımız girişimlerin sonuç vermesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. İnşallah kısa süre içinde inşaat tamamlanır ve müze binasının açılışını vatandaşlarımızla birlikte yaparız" diye konuştu.


Bakanlıktan gelen 100 bin YTL Ödeneğin Aliağa Müzesi ve Hizmet Binası'nın ikmalinde kullanılmak üzere ihalesinin 24 Eylül 2008 tarihinde tamamlandığı bilgisini veren İl Özel İdaresi Kültür ve Spor Daire Başkanı Uğur Başkan, ihaleyi kazanan yüklenici firma ile bir iki gün içinde sözleşme imzalayacaklarını belirtti. İl Özel İdaresinin yüklenici firma ile sözleşme imzalamasının akabinde yetki ve sorumluluğun kendilerine geçeceğini söyleyen İzmir Röleve ve Anıtlar Bölge Müdürü Hasan Yavuz ise "Müdürlüğümüzce projeye göre maliyetler çıkarıldı. Gerekli hesaplamalar yapıldı. Kontrolörlük hizmetlerini teknik personelimiz yürütecek. Müze binası Aliağa'ya ve İzmir'e hayırlı olsun" dedi.


Maliye Hazinesine ait olan bin 500 metrekare arsanın Maliye Bakanlığı tarafından Aliağa Belediyesi'ne müze yapılmak üzere tahsisi ile 1997 yılında başlayan 2 katlı müze inşaatı tamamlanamayarak, atıl kalmıştı. 1999 yılında bitirilerek hizmete açılması hedeflenen Aliağa Müzesi'nin yapımı yılan hikayesine dönerek, "ödenek yetersizliği nedeniyle tamamlanamıyor" denilmişti.

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 20:54:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?