22
Mayıs
2024
Çarşamba
ALİAĞA - İZMİR

Aliağa'da 'Varil' operasyonu

İzmir'in Aliağa ilçesinde, hayali şirketler kurup TÜPRAŞ'tan kapasite fazlası madeni yağ alarak standart dışı piyasaya sürerek haksız kazanç sağlayan bir çete çökertildi. 

İzmir'in Aliağa ilçesinde, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği'nin düzenlediği "Varil" operasyonunda hayali şirketler kurarak TÜPRAŞ aracılığıyla kapasite fazlası madeni yağ ithal eden ve standart dışı piyasaya sürüp haksız kazanç sağlayan çeteye darbe vuruldu. 8 aydır sürdürülen operasyonda Gür-Pet Petrol şirketinin sahibi ve çete lideri A.G. (43) ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) üretim sorumlusu İ.K. ve F.B ile birlikte 9 kişi gözaltına alındı. 

Gür-Pet Petrol şirketinin sahibi A.G. kendi şirketi dışında çalışanlarının üzerine yaptırarak açtığı hayali şirketler sayesinde TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi'nden kapasite dışı madeni yağ üretimi yapmak üzere litresinin 1 YTL 20 YKr'den satın aldığı ÖTV'siz baz yağlar ile piyasadan topladığı atık yağları karıştırarak elde ettiği karışımı akaryakıt maksadıyla piyasaya sürdüğü iddia edildi. A.G.'nin İzmir merkez, Menemen ve Aliağa ilçelerinde, Ankara, Manisa, Konya, Antalya, Muğla, Aksaray ve Karaman'da bayilikler açtığı ve gelen talepleri karşılamak için Manisa'nın Turgutlu ilçesinde ME-SA isimli hayali bir şirket kurduğu ve bu şirketi çalışanı F.C isimli bayanın üzerine yaptırdığı öğrenildi.
Operasyonda gözaltına alınan EPDK'ya bağlı Akaryakıt Kaçakçılığı ve Mücadele biriminden sorumlu Sanayi Ticaret İzmir İl Müdürlüğü görevlileri İ.K. ve F.B.'nin bayileri ve müşterileri yasal olmayan bir şeyi yasalmış gibi göstererek piyasa oluşturdukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edildi. 

Yasal ve usulüne uygun olmayan yolla üretilen bu ürünleri kullananların araçlarının motorlarında kısa sürede arıza çıktığı gelen ihbarlar üzerine tespit edildi. Şikayetleri alan çete lideri A.G. ise müşterilerine, "Bu ürünleri mazot yerine yakıyorsunuz. Zaten bunlar çok ucuz, masrafları amorti ediyor ve motor arızasının parasını çıkarıyorsunuz" dediği belirtildi. Ayrıca düzenlenen operasyonda 2 ruhsatsız tabanca, 7 adet 7.65 milimetre çapında mermi, 350 fişek, 200 porno CD'si ele geçirilerek çok sayıda bilgisayar, cep telefonu, dosya, fatura, piyasaya sürülmek üzere hazırlanmış 3 bin 685 varil Me-Sa Oil marka sözde akaryakıt ile birlikte birçok suç unsuru yağ ve akaryakıt ele geçirildi. 

Yakalanan 11 şahıs sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 13:07:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?