30
Mayıs
2024
Perşembe
ALİAĞA - İZMİR

Aliağa'nın Swot analizi

Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinin başında gelen İzmir'in Aliağa ilçesinin gelişim dinamikleri ve ekonomik potansiyeli, İzmir kalkınma Ajansı'nın Swot analiz toplantısında değerlendirildi. Toplantının, İzmir Kalkınma Ajansı'nın 2009- 2013 dönemine ilişkin hazırlanacak Plana ilişkin hazırlık niteliği taşıdığı kaydedildi.


Aliağa Belediyesi meclis Salonunda düzenlenen toplantıya, Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Kalkınma Ajansı genel Sekreteri Dr. Ergüder Can, Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve ALOSBİ Başkan vekili Adnan Saka, Aliağa Belediye başkanı Tansu Kaya, Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, Aliağa Esnaf Sanatkarlar odası Başkanı Hüseyin Ekren ile ilçedeki kurumların temsilcileri katıldı.


Kalkınma Ajansı'nın; Planlama Programlama Koordinasyon, Program Uygulama, Proje İzleme, Yatırım destek ofisi olarak dört birimde faaliyet gösterdiğini ifade eden Ergüder Can, "Kalkınma ajansı olarak; İzmir'de küçük bir kalkınma programı uygulayacağız. Bazı öncelikler belirleyerek proje teklif çağrısına çıkacağız. İzmir'li kişi ve kurumlardan proje destek başvurularını alacağız. Bütçemizi bunun için kullanacağız."dedi. Ajansın birimlerinden olan "yatırım destek ofisi"nin İzmir'in kalkınması için doğru sektörlerde, doğru yatırımların doğru yerlerde yapılması için çaba harcayacağını kaydeden Ergüder Can, "İzmir'e yatırımların yönlendirilmesi için önemli bir işlev üstleneceğimizi düşünüyoruz" dedi.


Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ergüder Can, Kalkınma Ajansı tarafından daha önce Aliağa'daki kurumlardan istenen; Aliağa'nın güçlü- zayıf yanları, fırsatları- tehditleri içeren bilgilerin derlendiğini belirterek, "Burada daha önce Aliağa'daki kurumlarımızdan gelen bilgiler doğrultusunda bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Kalkınma Ajansı olarak gelecekte Aliağa'da hangi alanlarda desteklemeler yapabileceğimizi belirlemek için kentin özelliklerini belirlemeye çalışıyoruz." Dedi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa'nın 1970'lerin başında bin olan nüfusunun 2008'de 60 binlere ulaştığını kaydederek, kentin gelecek 50 yılının planlanması için tüm kurumların eşgüdüm ve aynı vizyon perspektifinde çalışması gerektiğini kaydetti. Saka, "İzmir Kalkınma Ajansı'nın Aliağa'nın gelişimine olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum. Aliağa bugün 60 bin nüfusa sahip. Ama sanayileşme giderek artıyor. Önümüzdeki 10 yılda bu sayı ikiye katlanacak. Bunun için konutlaşma ve sanayi stratejilerimizi iyi belirlemeliyiz. Aliağa'nın çok iyi planlanarak organize edilmesi gerekiyor" dedi.


İzmir Kalkınma ajansı'nın bir "Yatırım planlama organizasyonu" olduğunu dile getiren Saka, "Yatırımların nereye ne kadar yapılabileceğini yönlendirmek, AB, dünya bankası gibi kurumların hibe fon ve desteklerinin alınmasına imkan sağlama konularında bölgemize Kalkınma Ajansı'nın önemli faydalarının olacağını düşünüyorum" dedi. Toplantıda konuşan Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Aliağa'nın sanayi niteliğinin yanı sıra özellikle Zeytin üreticiliğinde önemli bir rol oynadığını dile getirerek, "Dünyanın en iyi zeytini bizde ama pazarlamada yeterince organize olamıyoruz. Biz tarım arazisi olmayan yamaç, dağ ve tepelerde, toprak görünmeyecek şekilde zeytin ağacı olmasını istiyoruz. Kalkınma ajansımız yöremizdeki kişi ve kurumlardan gelecek proje teklifleriyle tarımsal projelere de destek sağlayarak Aliağa'nın bu önemli potansiyelini hak ettiği yere getirecektir." Dedi.


Kalkınma Ajansı toplantısında, Aliağa organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak 400 fabrika ile liman ve denizcilikteki gelişimin, kentin geleceğine yön vereceği kaydedildi. Toplantıya Kalkınma Ajansı'ndan Genel Sekreter Ergüder Can ile birlikte uzmanlar; Nilüfer Kaya, Suna Yaşar, Filiz Morova, Volkan Güler, Çağkan Aydoğdu ve Didem Köseoğlu katılarak hazırlanan SWOT analiz çalışmalarını katılımcılara aktardı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 14:31:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?