16
Mayıs
2024
Perşembe
ALİAĞA - İZMİR

ALTO Başkanı Saka'dan EXPO çıkışı

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey üyesi Adnan Saka, İzmir'in kuzeyindeki ilçelerin üniversite kampus olanaklarından yoksun bırakılarak unutulduğunu, Aliağa, Bergama gibi önemli tarım, sanayi, ticaret kentlerini kapsayan Bakırçay'ın EXPO 2015 için doğal bir fuar, sergi ve etkinlik alanı olabileceğini söyledi. 

5 bin yıllık geçmişinde birçok uygarlığa başkentlik yapmış olan İzmir ve kuzey bölgesinin tarih boyunca bilim, felsefe, şiir, sanat, kültür ve ticaretin merkezi olduğunu kaydeden Saka, buna karşın bölgenin bir üniversite ya da fakülteye dahi sahip olmadığını belirtti. Saka, "Bir üniversite kenti olan İzmir'de Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi olmak üzere 5 üniversite bulunurken, Bakırçay bölgesi sadece bir meslek yüksekokuluyla yetinmek zorunda bırakılmış, yeni üniversite yerleşkeleri hep Çeşme ve Kuşadası'na yakın olduğu için İzmir'in güneyine kurulmuştur. Artık bu tür yatırımlarda İzmir'in kuzeyi de hatırlanmalı. 

Özellikle petro kimya, rafineri, demir çelik, kağıt, gübre, liman hizmetleri başta olmak üzere onlarca farklı sektörde sanayinin konuşlandığı bu bölgeler, öğrenciler için hem pratik yapabilecekleri doğal bir staj yeri hem de hayata bir an önce atılabilecekleri birer istihdam alanıdır. İzmir'deki üniversiteler, en azından yeni fakülte ve yüksekokul ihtiyaçlarında bir sanayi merkezi olan Aliağa gibi ilçeleri eğitim yerleşkesi olarak değerlendirmelidir" dedi. 

Saka, dünyanın en büyük fuar organizasyonlarından olan EXPO'yu 2015 yılında düzenlemek için aday olan İzmir'de, EXPO'nun alınması halinde etkinliklerin önemli bir bölümünün Karşıyaka, Sasalı'dan başlayarak Bakırçay havzasında gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Saka, "Karşıyaka ve Sasalı'dan Aliağa ve Menemen'e, Kınık'tan Dikili'ye, Bergama'ya kadar bir alanı kapsayan Bakırçay bölgesi hem bir sanayi, hem tarım, hem de denizcilik bölgesidir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın öncülüğünde büyük çaba harcanan EXPO 2015 için zaten mevcut önemli bir sanayi- ticaret altyapısı bulunan Bakırçay havzası değerlendirilebilir. 400 tesisin kurulmakta olduğu dünyanın en modern Organize Sanayi Bölgesi olan ALOSBİ, yeni liman ve tersane yatırımları, dev sanayi kompleksleri, enerji üretim, depolama dağıtım tesisleri ile zaten EXPO ruhuna uygun bir gelişme trendi yaşayan bölge, EXPO 2015'de İzmir metropolünün önemli bir görev yükünü üstlenebilir" diye konuştu. 

"Son günlerde bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından dile getirilen bu düşünceyi son derece önemsiyoruz" diyen Adnan Saka, "Sadece İzmir ve Ege'nin değil, Türkiye'nin stratejik ve olmazsa olmaz sanayi sektörlerine ev sahipliği yapan Aliağa başta olmak üzere Menemen ve Bergama gibi önemli tarım merkezleriyle birlikte Bakırçay havzası, EXPO 2015'de çok önemli görevler üstlenebilir. Böylesi bir durumda EXPO 2015 için Bakırçay'da yapılacak olan yeni yatırımlar ve diğer hazırlıklarla bölge büyük bir kalkınma sinerjisi oluşturabilir" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 13:19:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?