24
Mayıs
2024
Cuma
ALİAĞA - İZMİR

Belediye şirketinde trilyonluk vurgun

İzmir’in Aliağa İlçesi Belediyesi’nde yeminli mali müşavirlerin denetiminin ardından belediyeye ait şirkette yaklaşık 1 trilyon 359 milyar lira değerinde kaybolan şirket varlığı tespit edildiği açıklandı.

Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, belediye şirketini zarara uğratanların yargıya hesap vereceğini söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili açıklama yapan Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, yeminli mali müşavirlerce geçmişe dönük incelemeler neticesinde belediyeye ait şirket varlıklarından demirbaşlar ve nakit dahil 1 trilyon 359 milyar 430 milyon 994 bin 951 liranın olmadığının tespit edildiğini açıkladı.

2002-2003 yıllarına ait belirli dönemlerden alınan kesitlerin inceleme sonuçlarının tüyler ürpertici bir manzara ortaya çıkardığını belirten Başkan Kaya, "Aliağa Belediyesi Jeotermal Hizmetleri Tanıtım Turizm Hizmetleri Ltd. Şti.’nin geçmiş yönetiminin gayri ticari kurallarla şirketi zarara uğratması ve şirketin borçlarıyla ilgili 2004 yılı Mayıs ayında bir basın toplantısı düzenleyerek, ilk incelemelere göre şirketin zarara uğratıldığını ve 1 trilyon 359 milyar TL borç miras bıraktığını açıklamıştık. Şimdi ise Aliağa Belediye Şirketi’nde geçmiş dönemde devletin nasıl zarara uğratıldığını açıklıyoruz" dedi.

"KURULDUĞU GÜNDEN BERİ İNCELENMEMİŞ"
Eski yönetimin bazı ticari faaliyetlerinin yasal dayanaktan yoksun olarak yapıldığını, göreve gelmelerinin ertesinde gözler önüne serdiklerini söyleyen Başkan Kaya, "Şirketin kurulduğu günden bu yana bir kere dahi yeminli mali müşavir denetim ve kontrolünden geçmediğini tespit ettik. Şirketle ilgili düzenlediğimiz ilk basın toplantısında, şirketin geriye dönük hesaplarını yeminli mali müşavirlerce kontrolden geçirilmesini isteyeceğimizi ifade etmiştik. Mayıs 2004’ten bu güne kadar geçen süre içinde şirket üstüne yapılan ilk tasarrufumuz Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan müfettiş talep etmek oldu. 6 Nisan 2004’te şirket yönetimine geldiğimizde, şirketin eski yönetiminin 28 Mart seçimleri öncesi 20 Mart’ta istifa etmesi nedeniyle karşımızda hesaplaşabilecek bir muhatap bulamadık. Dolayısıyla da şirket hesaplarını da geçmiş yönetimden yasalar çerçevesinde kontrollü bir şekilde devralamadık. Şirket çalışamaz, mal alamaz ve defterleri kapalı, ticari itibarı sıfır durumdaydı. Un, mazot benzin ve LPG alamaz durumdaydı. Hatta birkaç gün satışta yapılamamıştı. Bizim yeni şirket yönetimimizin ilk icraatı şirketi aktif hale getirerek, ticari faaliyetleri harekete geçirmek oldu" diye konuştu.

"YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER DENETLEDİ"
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yapılan mülkiye müfettişi talebine seçim sonrası diğer belediyelerden de yoğun müfettiş talebi olması nedeniyle karşılık veremediğini kaydeden Başkan Kaya, "Şirketin hesaplarında tespit ettiğimiz anormallikleri inceletmek için İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası’ndan ücreti mukabilinde müfettişler gönderilmesini istedik. 22 Mayıs 2004’teki bu talebimize olumlu karşılık veren İzmir Yeminli Mali Müfettişler Odası, 2 müfettişini Aliağa Belediye Şirketi’nde inceleme yapması için görevlendirdi. Geçmişe yönelik çok detaylı bir incelemenin uzun zaman alacağını söyleyen müfettişler, bize son 2 yılın hesaplarından kesitler alarak ortaya çıkan neticenin diğer bütün zamanlara örnek teşkil etmesi yönteminin doğru bir araştırma yöntemi olacağı bilgisini verdi. Sonuçta müfettişlerle birlikte 2002-2003 yılına ait hesapların incelenmesine karar verdik. Şirket hesaplarının kontrolü ve incelemesi 7 ay sürdü. İncelemenin bu kadar uzun sürmesinin nedeni ise yine şirketin geçmiş dönemde gayri ciddi yönetilmesidir. Şirketin muhasebesi hatalı tutulmuş, muhasebe evrakları kaybedilmiş. Buna bir de şirketin ticari faaliyet yaptığı diğer kurumlardan evrak isteği yazımıza geç cevap yazılması da eklenince süreç bu kadar uzadı" şeklinde konuştu.

"ÜRKÜTÜCÜ SONUÇLAR"
Araştırma sonuçları hakkında da bilgi veren Başkan Kaya, "Belgelerde de görüldüğü gibi İş Bankası’ndan kaydı tutulmadan çekilen paralar 347 milyar 182 milyon 729 bin 672 lira, yine 2002 yılı muhasebe kayıtlarına göre İş Bankası’na yatan ancak İş Bankası hesaplarında olmayan para ise 388 milyar 718 milyon 987 bin 30 liradır. Yapılan icraatların ve perakende satışların muhtelif kasa fişi kayıt farkı ise, 208 milyar 620 milyon 382 bin 576 lira. Ödenmeyen sigorta primleri gider kaydedilmiş, alınmamış mallara hayali faturalara ödemeler yapılmış, aynı faturaya birden fazla mükerrer ödemelerde bulunulmuş, şirketin reklamcılık alanında faaliyeti olmadığı halde bölge sanayi kuruluşlarından reklam bedeli paralar tahsil edilmiş. Kasa defterinde bankaya yatırılmış gözüken paraların da banka hesaplarına yatırılmadığı ortaya çıktı. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu korkunç manzara karşısında hesapların doğruluğunu sağlama almak için başka bir mali müfettiş grubuna daha raporları inceleterek kayıt altına aldık" dedi.

"KONU YARGIYA TAŞINDI"
Yeminli mali müşavirlerin incelemesi sonucu ortaya çıkan raporları ve belgeleri Aliağa Cumhuriyet Savcılığı’na teslim ettiklerini kaydeden Başkan Kaya, "Olayı bağımsız yargıya ve Türk adaletine intikal ettiriyoruz. Bu toplantıyı yapmamızın sebebi siyasi bir rant amacı gütmek değil, Aliağa’nın kendi öz malı olan belediye ve şirketlerine dolayısıyla Aliağa halkının haklarına sahip çıkmaktır. İktidara gelmeden önce ve geldikten sonra halkımız bizden öncelikli olarak evine su, ayağının altına yol istemedi. Sadece ve sadece varsa yolsuzlukların üzerine gidilmesini, ortaya çıkartılmasını ve teşhir edilmesini istedi. Bir devrin hep var olacağını sananların devlet malına verdiği zarar, yeminli mali müşavirlerin bize verdiği rapora göre sadece son 2 yılda alınan kesitlerde görüldüğü üzere 1 trilyon 359 milyar 430 milyon 994 bin 951 lira. Bu vebalin altında imzası olanları adalete teslim etmekten başka yapacak bir şeyimiz yok. Bu elimize geçmiş rapor sonucudur. Konunun incelenmesi ve ispatı için artık söz bağımsız Türk adaletinindir. Bundan sonra sorumlular adalete hesabını verecekler" şeklinde konuştu.
Yolsuzluk iddialarının ortaya konduğu 2002-2003 döneminde, halen CHP İzmir Milletvekili olan CHP’li Hakkı Ülkü ve Ülkü’nün milletvekili seçilmesiyle boşalan koltuğa belediye meclisi kararıyla oturan CHP’li üye Süleyman Akbıyıkoğlu başkan olarak görev yapmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 10:27:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?