1
Haziran
2024
Cumartesi
ALİAĞA - İZMİR

Cami isteğine CHP'den izin çıkmadı

İzmir Aliağa Belediyesi'nin ilçenin Yeni Mahalle semtinde cami yapılması için imar planında değişiklik yapılmasına ilişkin aldığı imar plan tadilatı kararı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne takıldı. Önerinin Büyükşehir Belediye Meclisinde CHP'li üyelerin oyları ile reddi cami yapılması istenen bölgede oturan vatandaşlar tarafından tepkiyle ile karşılandı.


Aliağa'nın Yeni Mahalle semtinde bulunan Belediye Konutları ve Devlet Hastanesi civarında oturan vatandaşların yaklaşık 5000 kişiye hitap edecek bir caminin yapılması yönünde talepte bulunduklarını söyleyen Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, mahalle sakinlerinin bu isteğini 580 kişinin imzası ile Aliağa Belediye'sine ilettiklerini hatırlattı. Başkan Kaya, "Mahalle sakinleri bu isteklerini bir dilekçe yazarak belediyemize ilettiler. Belediyemiz tarafından bölgenin imar planları incelenerek, bölgeye hitap edecek bir cami alanı olup olmadığı araştırıldı. Daha önceden hazırlanan imar planlarında bir cami alanı bulunmadığından dolayı hazine mülkiyetinde bulunan sosyo kültürel tesis alanının dini tesis alanına dönüştürülmesi bir çözüm olarak üretildi. Konu ile ilgili plan tadilatı hazinenin muvafakati alınarak, müftülüğün uygun görüşü ile Aliağa belediye meclisimizce kabul edilerek 5216 sayılı yasa gereğince İzmir Büyükşehir Belediye Meclisine gönderilmişti. Ancak Büyükşehir Belediye Meclisi Aliağalıların talebini hiçe sayarak, kabul edilemez bir gerekçe ile imar planı değişikliği önerisini reddetti" diye konuştu.

"1/5000'LİK PLANDA YOKSA DEĞİŞTİR"
Sosyo kültürel tesis alanının dini tesis alanına dönüştürülmesinin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 1/5000'lik planlarda yok denilerek ret edilmesinin mazeret olamayacağını savunan Büyükşehir Belediyesinin Ak Partili Meclis Üyesi Murat Akdemir alınan karara tepki gösterdi. Akdemir, "Cami alanı olarak düşünülen yer topluma hizmet eden ortak kullanım alanı olarak planlanmış bir yerdi. Dolayısıyla burası okul, cami, sosyal tesis, kamu binası olabilir. İmar Kanunu'nun 27. maddesinde (bu alanlar kaldırılınca yerine eş değer bir yer verilir) denir. Ama burada kaldırılan bir şey yok. En nihayetinde oraya yapılacak şey kamunun ortak kullanım alanlarından olan camidir. Burası kaldırılıp, yeri konut alanı yada sanayi ve ticaret alanı olarak planlanmayacak. Ortada bir iyi niyet olsa Büyükşehir belediye meclisi 1/5000'lik planları değiştirir. Bu konuda yetki Büyükşehir'de" diye konuştu.

"BÜYÜKŞEHİR'İN AYRIMCILIĞI BELGELİ"
5216 sayılı Büyükşehir Belediyeler kanuna göre 1/5000 ve 1/25000'lik imar planlarında yetkinin Büyükşehir Belediyesinde olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkan Vekili Selim Gökdemir' de belediyeler arasında ayrımcılık yapıldığına dikkat çekti. Gökdemir, "Anayasanın 10. maddesi eşitlik maddesidir. Kanunlar önünde herkes eşit olmalı. Kanunlar ya uygulanır ya uygulanmaz. Söz konusu CHP'li belediyeler olunca kanunların katı kuralları nedense hiç gündeme gelmiyor. Burada bir keyfiyet söz konusu" dedi. Halkın istek ve talepleri doğrultusunda hareket ettiklerini ifade eden Gökdemir, Ak Parti'nin ilkeleri doğrultusunda seçilmişler olarak halkın istek ve taleplerini hiçbir ayrım yapmadan dikkate aldıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin Ak Partili belediyelere karşı art niyetli olduğunu çeşitli örnekler vererek anlatan Gökdemir şöyle konuştu; "Bir önceki mecliste de Buca ve Bornova'daki spor alanları oylandı. Biz muhalefet olmamıza rağmen halkın menfaati söz konusu olduğu için Bornova'da oy birliği ile karar aldık. Ancak Buca belediyesinin tesisi için emsal tüm ısrarlarımıza rağmen 0,2 olarak sınırlandı. Aliağa belediyemizle ilgili 12.09.2008 tarihli meclis toplantısında belediye hizmet alanı emsal 2 talebi 1,5'a düşürüldü ve fonksiyonlar sınırlandırıldı. Ancak Balçova Belediyesi'nin benzer kültür merkezi talebine çekme mesafesi gözetilmeksizin evet dendi. Aynı gün Narlıdere'nin benzer fonksiyonlardaki binasına izin veriyorsunuz. İki aynı talep, iki farklı karar. Bunlar belediyeler arasında ayrımcılığın belgesidir. Meclis kayıtlarında da görülebilir"


Öte yandan, Aliağa'nın Yeni Mahalle semtinde bulunan Belediye Konutları ve Devlet Hastanesi civarındaki cami talebi olan vatandaşlar, Aliağa Belediyesi'nin Cami alanı olarak imar plan tadilatı istediği alana giderek, İzmir Büyükşehir belediyesinin aldığı ret kararını protesto ettiler. Alanda toplanan vatandaşlar, cami yerine izin vermeyen İzmir Büyükşehir belediyesine seslenerek mecliste alınan ret kararının gözden geçirilmesini talep ettiler. Diyanet-Sen Aliağa İlçe Temsilcisi Gazali Ateş, camilerin
toplumdaki yeri ve önemine değinerek; "Camiler ilk kurulduğu yıllardan beri ilim irfan yuvaları olmuştur. Camiler aynı zamanda milli birlik ve beraberliğimizin pekişmiş olduğu mekanlardır. Vatan sevgisini, bayrak sevgisini, şehirlik ve gaziliğin önemini camilerden öğreniriz. Camiler aynı zamanda halk mektebidir. Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın dini konularda hassas olduğunu biliyoruz, gelse bu bölgede cami ihtiyacı olduğunu kendisi görecek" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 13:54:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?