18
Mayıs
2024
Cumartesi
ALİAĞA - İZMİR

Çevre kirliliği tarihe karışacak

Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, 2004 yılında alınan önlemlerle birlikte, 2005’te yapılacak çalışmalarla Aliağa’da sanayi kaynaklı çevre kirliliğinin artık tarihe kavuşacağını söyledi.

Ağır Sanayi Bölgesi’nde bulunan demir çelik fabrikalarının baca gazı ve curuf atıklarının bertaraf edilmesi için tüm çalışmaların tamamlandığını belirten Kaya, TÜPRAŞ ve PETKİM’in de üretimde doğalgazı kullanmaya başlamasıyla hava kirliliğinin sorun olmaktan çıkacağını savundu.

Aliağa Sanayi Bölgesi’nde yıllardır demir çelik fabrikalarından çıkan curufların dağ gibi olduğunu hatırlatan Başkan Kaya, bu curufların Çaltılıdere Köyü yakınlarındaki boş taş ocaklarına doldurulacağını açıkladı.

Curufların bertaraf edilmesi için Çevre Bakanlığı’na geçmişte yazı yazılarak boş taş ocaklarına doldurulması önerisinde bulunulduğunu söyleyen Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, önerinin bakanlık tarafından da kabul edildiğini bildirdi.

"2004 yılı içinde çevrenin korunması ve kirleticilerin kontrol altına alınması konusunda somut adımlar attık" ifadesini kullanan Başkan Kaya, "Geçtiğimiz yıl Çevre Bakanlığı’na bir yazı yazarak demir çelik fabrikalarından çıkan curufların alınarak taşocaklarına taşınmasını önermiştik. Böylece hem demir çeliklerin bulunduğu bölgedeki görüntü ve çevre kirliliği bertaraf edilmiş olacak, hem de Çaltılıdere Köyü çevresinde taş ocaklarının bozduğu doğal ortamın yeniden düzeltilmesi sağlanacaktı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlıktan bu konuda olumlu cevap aldık. Bakanlık, taş ocaklarının zemin etütlerinin yapılıp geçirimsizliğinin kanıtlanması koşulu ile curufların taş ocaklarına gömülmesi ve depolanmasını uygun buldu. Böylece biz, kullanılmayan ve derin çukurlar oluşturan boş ocakları curuf ile dolduracağız. 2005 yılı içinde ağır sanayi bölgesindeki curuf dağlarından kurtulacağız" dedi.

Sanayi bölgesindeki curuf dağlarının bölgede yeni yatırım sahası bırakmadığına işaret eden Kaya, "Halen yeni Foça Yolu çevresinde depolanan curuflar yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Bunların bertaraf edilmesiyle yeni fabrika ve istihdam alanları yaratılmış olacak" diye konuştu.

Bir İngiliz firmasının demir çelik fabrikalarının baca tozunu alarak çinko üreteceği bir tesis kuracağını belirten Başkan Kaya, bunun hem çinko ithalatını, hem de hava kirliliğini önleyeceğinin altını çizerek şöyle konuştu:

"İngiliz ZincOx firması, yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırımla kuracağı tesisle demir çelik fabrika baca tozlarını toplayarak yüksek saflıkta çinko oksit üretimi yapacak. Buradan yılda 15 bin ton çinko oksidin ithaline gerek kalmayarak Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlanacak. Çevre kirliliğinin önüne geçilmiş olacak."

Aliağa’da hava kirliliğinin, demir çelikle birlikte petro kimya sanayisinin kullandığı enerji şeklinden kaynaklandığını kaydeden Tansu Kaya, PETKİM ve TÜPRAŞ’ın yaz aylarında doğalgaza geçmesiyle hava kirliliğinin ortadan kalkacağını söyledi.

Kaya, "PETKİM ve TÜPRAŞ ile yaptığımız görüşmelerde, her iki kurumun da doğalgaza dönüşümünün sağlanması noktasında somut adımlar atıldı. PETKİM ve TÜPRAŞ, tesis içindeki borulama çalışmalarını sürdürüyor. TÜPRAŞ Mayıs 2005’de, PETKİM’de Ekim 2005’de doğalgaza dönüşümünü tamamlamış olacak. Böylece 30 yıllık kangren olmuş bir sorunu ve çevre faciası yaratan bir problemi 10 aylık kararlı çalışmamızla ortadan kaldırıyoruz. 2005 yılı sonunda Aliağa’da bacasından kara duman çıkan bir tesis kalmayacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2005 Pazar 19:13:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?